Leštináci v lize a jinde

08.08.2018 00:08
Na oficiálních stránkách TJ Leština, z.s. najdete sice jenom jedno jméno leštinského fotbalisty, který to dotáhl až do ligové soutěže, a to zrovna toho nejmladšího.
 
Dominik Suk (asi r. 2000) hraje v současnosti za tým U18 SK Slavia Praha 2. dorosteneckou ligu U19 skupiny A, kterou minulou sezónu vyhráli  a Dominik se s 9 góly stal nejlepším střelcem týmu - viz zde
 
Jenže TJ Sokol Leština u Světlé měla opravdového prvoligového fotbalistu, a to před 50 lety:
 
Jaromír Mysliveček (1942), syn leštinského pošťáka, s fotbalem začínal v Sokole Leština, přes Žďár nad Sázavou, Hedvikov, vojnu v RH Poběžovice a RH Domažlice se v roce 1963 dostal do tehdejšího Spartaku (Škody) Plzeň, kde hrál II. ligu a v sezóně 1967/1968 i I. ligu s Čalounem, Štruncem st,, Plassem st. a Segmullerem.  Když slavil Jaromír 70 let přinesl o něm Domažlický deník tento článek zde.  
(Jeho jmenovec František hrával ve Slavii a Bohemians, pak působil v Plzni jako šéf sportovního úseku a byl taky jako funcionář zapleten do korupční aféry v Liberci. Ten však není z Leštiny!)
 
No a do třetice si tuto neděli poprvé zahrál 4. ligu - divizi D za FC Slovan Havlíčkův Brod 22-ti letý
 
Martin Pleva (1996) - odchovanec leštinského fotbalu hostoval v mládežnických týmech Slovanu v divizní soutěži již v minulých letech, po přestupu mezi dospělé pak hostoval jednu sezónu v TJ Šmolovy (okresní přebor) a poslední dva roky pravidelně nastupoval za TJ Leštinu v I.A třídě. Slovan H. Brod si na "svého" žáka a dorostence vzpomněl nyní, když se Slovan administrativním způsobem vrátil do Divize D. 
Martin v prvním divizním zápase za dospělé nastoupil v neděli 5.srpna Na Losích v základní sestavě uprostřed zálohy s číslem 14 na zádech. Trenér mu svěřil nejen rozehrávku, ale též zahrávání rohových kopů, jestli levou nebo pravou je mu jedno. Týden před zápasem prodělal infekční onemocnění, proto v 62. minutě střídal. Slovan svůj první zápas doma prohrál 0:2.
 
Vzpomínám si ještě na jednoho leštinského fotbalistu, který hrával za Pardubice (VCHZ?) taky před 50-ti lety. Byl to tenkrát na leštinské poměry "bombastický" přestup, protože VCHZ Pardubice hrály 2. ligu a v sezoně 67/68 dokonce i 1. ligu. Zda i s Jardou, nevím.
 
Jaroslav Hamerský (1943) - technicky dobře vybavený a rychlý útočník, pamatuji ho ze svých žákovských let a pak také z utkání staré gardy. O jeho "kariéře" jsem však nedokázal nic dohledat. Pokud se mi to podaří, rád to sem doplním. Přijmení Hamerský se na Pardubicku mezi fotbalisty stále vyskytuje. To by ale už musel být vnuk, jako je tomu u výše uvedeného Plevy. Jehož děda (a můj švagr) Josef s Hamerským Jaroslavem hrával v polovině 60. let za Leštinu. A taky moc dobře. Býval opakovaně nejlepším střelcem okresu. Jablka totiž nepadají daleko od stromu.
 
A když jsme u těch jablek, co nepadají daleko od stromu, tak za FK Kovofiniš hraje v současnosti taky jeden Leštinák.
 
Jaroslav Karel (r. 1988?)  obránce, odchovanec leštinského fotbalu, syn mého spoluhráče stejného jména, v současnosti stabilní hráč základní sestavy FK KOVOFINIŠ Ledeč nad Sázavou účastníka krajského přeboru Kraje Vysočina. 
 
V minulosti v Ledči taky působili i další Leštináci (Václav Šrámek, Milan Machala). Ve Světlé zase Jan Motejl starší i mladší, Jiří Pleva, Milan Kroužek, Josef Štros, v Habrech Zdeněk Zítko, Zdeněk Pleva za Lípu, jeho syn taky Zdeněk za H. Brod a Ždírec n.D., Luboš Forejt v Golčově Jeníkově. A to jsem určitě na někoho zapomněl. 
 
Za těch 50 let, co pamatuji, se toho odehrálo spoustu. Obrazně i ve skutečnosti. Určitě nejhorším přestupem půlstoletí byl příchod vojsk Varšavské smlouvy do Čech 21. srpna 1968! To bylo taky před 50 roky. A to taky pamatuji - viz zde :-(  a ještě připomenu. -sv-

—————

Zpět