Ledový leden a hrozba blackoutu

26.01.2017 00:26

První měsíc roku 2017 je hodný svého jména. Letošní leden je ledový ale taky sněhový zároveň. Podle zpráv hydrologů leží v Čechách na zemi, promrzlé až do hloubky 50 cm, 2,7 miliardy kubíku vody v podobě sněhové pokrývky, což třeba na Vysočině odpovídá průměrné výšce 38,7 mm vody na m2. Milovníci lyžování, bruslaři a vlekaři si mnou ruce, silničáři sténají a studny? U nás na Leštinsku vysychají! 

Zdrojem pitné vody v obecním vodovodu zde jsou dvě studny nad Vrbicí, které zásobují pitnou vodou vodojem na vrcholku vrbického kopce, odkud voda samospádem stéká vodovodním potrubím do Leštiny a jejích osad. Levný zdroj a levný provoz umožňoval obci po léta účtovat občanům za odběr vody z vodovodu částky pod 10 Kč/m3. Tedy ještě do minulého roku umožňoval, během posledních dvou suchých let se začaly objevovat problémy s nedostatečnou vydatností zdroje vody a nyní od nového roku nám sice dál pitná voda stéká samospádem potrubím až do domů, ale již dráž a teď i regulovaně. Třeba včera ráno od 5 do 8 hodin a večer od 17 do 21 hodin. Na polích mezi Kynicemi a Vrbicí přitom leží půlmetru vody v tuhém skupenství. Ten sníh tam leží, ale netaje a prameny ve studních nestačí. A máme tu hned problém. 

Copak, přizpůsobit se regulované dodávce vody, disciplínovaný odběratel zvládá, ale technika ne. Třeba takový elektrický boiler nahřívaný tzv. nočním proudem, který zrovna jako napotvoru je spínaný v jiném časovém režimu, než regulace dodávky vody. Nebo účinky dvacetistupňového mrazu, které dorážejí na poloprázdné vodovodní potrubí celou noc, se taky špatně regulují. 

Když si vzpomenu na své dětství, tak jsem tatínkovi asistoval při rozmrazování vodovodu každou zimu. Otec operoval s letlampou a já  mu k tomu svítil. Automatický boiler jsme žádný neměli, musel nám stačit brutar na uhlí, který nahřál teplé vody tolik, až se z ní kouřilo. Teď by se mi taky kouřilo, ale z boileru, kdybych ho na noc raději neodpojil od sítě. A kdyby, nedejbože, nešla ani ta síť, tak bych nedopsal ani tento fejetonek. 

Trochu to zveličuji, ale na podobné blackouty na městských sídlištích asi připraven nikdo není. Bez vody, bez světla, bez topení, bez vaření, bez televize, bez internetu, bez počítače, bez ledničky, bez pračky, bez myčky, bez fenu, bez výtahu, bez depilátoru. No, bylo by to zajímavé! To byste, sousedé, byli co nevidět i bez ženy. Ta sice na elektriku není, ale bez tepla nefunguje! :-) -sv-   

—————

Zpět