Ledečsko uhájilo 4 spoje

19.04.2018 00:19
Obyvatelé Ledečska by ani v budoucnu neměli přijít o přímé autobusové spoje do Havlíčkova Brodu. Jezdit by měly dva páry denně. Zástupci obcí se na tom dohodli s představiteli Kraje Vysočina. Ten plánuje od prosince 2019 spustit integrovaný dopravní systém. Proti němu ale mělo Ledečsko výhrady. 
Z Ledče nad Sázavou by měly do Havlíčkova Brodu jezdit přímé spoje v 6.52 a v 7.43 hodin. Zpět cestující pohodlně pojedou ve 12.08 a v 15.08 hodin.
„Vznikly dva páry přímých spojů mezi Ledčí nad Sázavou a Havlíčkovým Brodem, které budou doplňkem ke třinácti párům přímého spojení na dráze,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jitka Svatošová.
Při plánování a představení budoucích jízdních řádů přitom Kraj Vysočina s přímými autobusovými spoji mezi Ledčí a Brodem nepočítal. Dopravu tam chtěl řešit výhradně vlakem, případně kombinací vlaku a autobusu, při níž by museli lidé přesedat ve Světlé nad Sázavou.
Tento plán však na Ledečsku vyvolal velkou vlnu nevole a výsledkem byla série jednání, pro samosprávy nakonec úspěšných. „Kraj nám alespoň takto ustoupil. Jsme za to rádi,“ konstatoval starosta Ledče nad Sázavou Zdeněk Tůma.
„Původně jsme jich chtěli ještě víc, ale nakonec se i podle přesnějších statistik, kolik jezdí autobusy cestujících, ukázalo, že dva přímé autobusy denně budou stačit. Jsme spokojeni,“ nechal se slyšet i starosta sousedních Vilémovic Václav Vacek.
 
Celý článek na iDnes si můžete přečíst zde. -sv-
 

—————

Zpět