Ledečačka v Národní galerii

11.03.2015 22:01

 

Tento týden končí ve Valdštejnské jízdárně v Praze jedinečná výstava raně středověkého umění Benediktini v srdci Evropy 800-1300 pod názvem Otevři zahradu rajskou. Na dvě stě padesát exponátů svezených z celých Čech a ze šesti dalších zemí Evropy dokumentuje kulturu střední Evropy z období románského až do počátku vrcholné gotiky. Méně nápadný a méně zabezpečený dvě stě padesátý první exponát byl pak k vidění po celé 4 měsíce trvání výstavy na balkóně v dětském koutku.

Byla to  textilní replika dlažby z kláštera v Ostrově v podobě koberce s odpínatelnými dlaždicemi a sloužila k zabavení dětí po dobu, kdy jejich rodiče v přízemí jízdárny obdivovali vzácnější exponáty v trezorech.

Originál dlažby a její textilní repliku dělí téměř 1000 let, ale přesto mají mnohé společné. Kromě motivu je to i precizní řemeslné zpracování a chybějící signatura tvůrce. U středověké dlažby se jí již těžko dopátráme, ale u té současné textilní repliky je jméno tvůrce, nebo vlastně tvůrkyně, známé. Najdeme ho dokonce u nás v registru obyvatel našeho města, kde s drobnými přestávkami žije a působí již řadu let. Je příznačně, že v den ukončení výstavy 15. března 2015 oslaví své 37. narozeniny.

Není to, jak dokazuje soupis dole, její první exponát a výstavní počin a určitě také ne poslední. Předcházela mu také řada počinů organizátorských, hereckých, scénáristických, režisérských v jejím divadle Štrůdl a přitom všem taky mateřských, ale o tom třeba zase někdy jindy.

Zatím zůstává stranou pozornosti tvůrců pořadů typu Slavní neznámí a ani o ní dvakrát nestojí. Tvoří, protože musí, má to prostě v sobě. Její jméno vám však na závěr ráda prozradím. Jmenuje se Renata Lédlová a je to moje nejstarší sestra. 

                                                                             Štěpánka

 

 

Spolupráce na výstavách NG:

2009 Valdštejnská jízdárna -  Tance a slavnosti 16. & 18. století

2011 Valdštejnská jízdárna -  Karel Škréta 1610-1674: Doba a dílo

2012 Šternberský palác - Rembrandt & Co. - Příběhy umění ve století blahobytu

2015 Valdštejnská jízdárna - Otevři zahradu rajskou - viz výše

 

Další spolupráce s NG:

Lektorské oddělení expozice Baroko v Čechách

2010, 2011, 2012 - Muzejní noc ve Schwarzenberském paláci

2010, 2011, 2012 - Týdenní letní dílna ve Schwarzenberském paláci

Programy dílen: Héraklovy hrdinské činy, Cesta Karla Škréty tam a zase zpátky, Příběh oživlé sochy, Zmizelé obrazy Karla Škréty 

 

originál středověké dlažby z kláštera v Ostrově

Textilní replika z "dílny" Renaty Lédlové a detail repliky

 

—————

Zpět