Kudy do Světlé?

05.05.2018 00:05

Havlíčkobrodský deník v pátek 4.5.2018 popsal trampoty řidičů na Ledečsku a Světelsku. Mezi těmito dvěma posázavskými městy existuje spousta cest, ale žádná prý není vhodná pro objížďku a tři z nich se nyní opravují.

Pavlíkov - Leštinka - uzavírka do 31.10.2018
„V březnu proběhlo jednání se zástupci Krajské správy a údržby silnic Vysočiny (KSÚS) s vyjádřením ke krajské akci Pavlíkov – Leštinka. Z původně navrhovaných čtyř tras zůstala v podstatě jedna: Ledeč – Habry – Světlá,“ uvedl místostarosta Světlé nad Sázavou Josef Hnik.
Modernizace úseku Pavlíkov - Leštinka spočívá v napřímení trasy silnice o délce zhruba 1,46 kilometru. „Dojde k napřímení oblouků a komunikace bude vybudována v kategorii S 7,5 s šířkou zpevnění 6,5 metru pro komfortnější průjezd," informovala Radka Weidemannová z Krajského úřadu Vysočina. Než budou řidiči jezdit po nové, bezpečnější silnici, musí se smířit s objížďkou. Není to však jediný uzavřený úsek, který je čeká.
 
Mostek u Žebrákova - uzavřen do 31.8.2018
„Největší problém je souběžná oprava mostku u Žebrákova, na kterou KSÚS získala dotaci," zmínil další komplikaci světelský místostarosta. Plánovaná rekonstrukce zcela uzavře tříkilometrový úsek silnice třetí třídy III/34731, a to od 1. května až do 31. srpna letošního roku. Na základě tohoto sdělení probíhala různá jednání se zástupci Kraje Vysočina a KSÚS. "Bylo nám vysvětleno, že každá z těchto akcí je financována z jiných zdrojů a musí být vyčerpána na dané akce v určitých termínech. Pokud by se peníze na mostek v Žebrákově nevyčerpaly, musely by se vrátit," vysvětlil Hnik.
Město se pokoušelo vyjednat odložení termínu opravy, stav mostku to ale neumožňuje. „Podle statiků je je mostek v havarijním stavu a v krátké době by mohl být úplně uzavřen. Finanční prostředky na jeho opravu by přitom nebyly," nastínil světelský místostarosta situaci, která by vznikla odložením opravy.
 
Na dalších jednáních město vyjednávalo další možné objízdné trasy, které by povolila také dopravní policie.
 
Nejreálnější objížďka přes Druhanov
„Nejreálnější objížďka dlouhá šest kilometrů vede ze Světlé nad Sázavou přes Dolní Bohušice, Druhanov, Horní Dlužiny, Ovesnou Lhotu, Vlkanov a tady je možné jet přes křižovatku na Číhošť, na Hradec do Ledče, nebo z Vlkanova na Opatovice, Pavlov, Ostrov do Ledče nad Sázavou a opačně,“ popsal Hnik. Tato objížďka by měla sloužit pouze vozidlům do 3,5 tuny. 
 
Objížďka přes Žebrákov - nelze
„Objížďka přes obec Žebrákov není z bezpečnostních důvodů pro osobní automobily možná, mohou zde projíždět pouze v obci žijící občané a autobusy (se zvýšenou opatrností)," doplnil Hnik.
 
Objížďka přes Lipničku
Nabízená je podle něj i objízdná trasa po druhé straně řeky Sázavy. Tedy přes Lipničku, Meziklasí, Loukov, Rejčkov a Kouty, případně přes Dolní Město, Rejčkov a Kouty.
 
Objížďka přes Leštinku - chystá se uzavírka
V navrhovaných trasách možných objížděk záměrně chybí trasa ze Světlé přes Leštinku, Smrčnou, Trpišovice, Dobrovítovu Lhotu a Ledeč nad Sázavou, chystá se na ní totiž také uzavírka. 
„Podle našich informací by kvůli opravě měla být uzavřena silnice Havlíčkova z Ledče nad Sázavou až do Veliké, respektive i včetně Bojiště," nastínil Hnik další chystanou dopravní komplikaci.
 
Během plánovaných uzavírek se řidiči musí obrnit trpělivostí a počítat dopředu se zdržením. 
 
„Vyzývám řidiče ke zvýšené opatrnosti a prosím o strpení těchto nenadálých změn. Za způsobené problémy se řidičům omlouvám, ale problémy s koordinací jednotlivých akcí nejsou způsobeny námi,“ dodal světelský místostarosta.
 
 
Objížďku přes Benetice raději neuvádí, psali jsme o ní naposledy zde.
 
No, je třeba připomenout, že ještě existují další tři možnosti:
 
Posázavský pacifik, Foglarova cyklostezka a letiště ve Zbraslavicích :-) -sv-
 

—————

Zpět