Krátké kalhoty

30.05.2017 00:30

Určitě všichni znáte Havlovo faux-pas při prezidentské inauguraci, kdy v hledáčku kamer před nastoupenou hradní stráží prošel v nápadně krátkých kalhotách. Havel sám uznával, že na krátké kalhoty se ho lidé ptali po celý život, a nejen v ČR: 

„Marně pořád vysvětluji, že jsem tehdy neměl kalhoty krátké, ale kalhoty povytažené. Každý chlap ví, že si kalhoty občas povytáhne a pak nějaký čas trvá, než se opět usadí na původní místo. Tak nějak to bylo i tehdy na Hradě. A protože se vojenská přehlídka konala v minutě čtvrté místo minuty páté, tak od té doby patří k národní mytologii, že jsem měl při inauguraci krátké kalhoty," uvedl prezident.  

Podle krejčího, co ty kalhoty šil, to mělo souvislost s jeho pobyty v kriminálu.

„My jsme byli spolu v krimu zavření," výpovídal krejčí, „a já jsem mu říkal: ‚Václave, jestli ty se v tý politice uděláš, tak já ti budu šít.´ Havel samozřejmě všechno slíbil, a tak se pak taky stalo. Ale to nebyla moje vina. V kriminále, vždycky když na něj vrazili, tak na něj křikli: ‚Havel, upravte se!´ A on si sáh do kalhot a takhle si je vytáh´. To dělal celou dobu, co byl zavřenej," vyložil krejčí.

„Takže on si zvykl, že při všech dramatických událostech si musí vytáhnout ty kalhoty. Koneckonců to byla jeho první defilírka, no a jak vstupoval od té čestné brány, tak si stačil ještě stranou ty kalhoty vytáhnout," dovysvětlil ceremoniář Šolc. Zdroj: Novinky.cz 

To mě na slavnostní vojenskou přísahu, která proběhla 5.11.1972 v 10:00 hodin na náměstí v Litoměřicích, vystrojili ještě do kratších kalhot a nikdo se mě na to neptá. A jaká to byla slavnostní chvíle a jak to, panečku, dunělo náměstím, když jsme jako jeden muž řvali: "Tak přísahááám!" Jak Severokorejci, Kim-Ir-sena nám tehdy dělal ještě Ludvík Svoboda.

.A na co jsme to tenkrát vlastně přísahali? To si taky vzpomínám:

Já, občan Československé socialistické republiky, vědom si své čestné vlastenecké povinnosti, přísahám před bojovou zástavou věrnost pracujícímu lidu vedenému Komunistickou stranou Československa.

Naštěstí ta moje přísaha už dneska neplatí. A víte proč? Měl jsem krátké kalhoty. :-) 

-sv- 

 

—————

Zpět