Konec zvoničky u nás?

04.05.2018 13:01

Ve čtvrtek ráno se na štěpánovské návsi sjely dva traktory a jedna Felicie, z nich vyskákali tři chlapíci a zamířili ke zvoničce, která na návsi stojí déle, než jsem se tam vypravil s dřevěným vozíčkem na provázku poprvé já. Na oplocení litinového křížku před zvoničkou lze nalézt datum 1954, ale v tom roce již existující křížek zřejmě jen nově oplotili a původní dřevěnou zvoničku možná nahradili ocelovou. Prostě a jednoduše tehdy před 64 lety do země zakopali a zabetonovali kolejnici na stojato a na ní ukotvili šindelem zastřešenou konstrukci ukrývající malý zvon. Jeho hlas doprovázel na poslední cestě mého tatínka, maminku, bratry Jaroslava a Bohumila i prarodiče. Víc nepamatuji. Zvonička toho však zajisté pamatovala mnohem, mnohem více. Kdo jí postavil, kdo jí opravoval, kdo na ní zvonil. 

Já si pamatuji jako malý kluk souseda Vobořila, pak strejdu Lojzu Turka a posledním zvoníkem byl Jarda Komžák a ten už tady mezi námi od loňského ledna není.

8.4.1983 ji pak tehdejší zvoník Lojza Turek se svým synem Mirkem a mým tatínkem Bohumilem přesunuli do těsné blízkosti křížku, aby nebránila vjezdu na Turkovu parcelu a tam zvonička vydržela až do 3.5.2018, t.j. 35 let. Datum přemístění je vyryto do betonového základu zvoničky a v Mirkově paměti.

To vše je již zapomenuto - ufiknuto. Ve čtrtek ráno totiž zvoničku upoutali na čelní nakladač jednoho z traktorů, zazněl jedovatý zvuk rozbrušovačky a šmik, zvonička se houpavě odvážela na přistavený valník. Ani si naposledy necinkla. Zůstalo po ní za křížkem trčet k nebi jako vztyčený prst výstrahy ani ne dvoumetrové torzo černě natřené zabetonované kolejnice.

Co se bude se zvonicí dít dál?

Prý ji má nahradit nová kaple, srubové konstrukce v rádoby lidovém rázu, kde se už bude zvonit dálkově, po stisku tlačítka ukazováčkem úředníka na obecním úřadě. Zvonění bude zřejmě reprodukované ampliony. VIP osobám prý bude zavedeno on-line až do konečníku! 

Co bude se zvonem, s křížkem a jeho oplocením, nevím. Mohu se sice zeptat na obci, ale nás ve Štěpánově se taky nikdo na nic neptal a konal.

Tak teď se snad budu bát i umřít. Není kdo a není čím by mi zazvonili. :-( -sv-

                  Včera                                      dnes                                  a zítra?

Dnes v něděli 6.5.2018 jsem se při skleničce u souseda z Jablonce, který to slyšel od moji švagrové, dozvěděl, že srubová kaple nebude. Prý ji nepovolili. Místo ní bude jen velký dřevěný kříž a nová zvonička bude taky dřevěná a na konci června má být u nás na návsi velká světící slavnost toho všeho. 

Tak sorry, měli jste to říct dřív, nebo to alespoň dát na web nebo do vývěsky.  -sv-

—————

Zpět