Kdo má víc věží?

22.07.2016 00:07

Přízvisko „stověžatá" patří neodmyslitelně matičce Praze. Zda právem, nevím, nikdy jsem je nepočítal, ale pohledy na ně třeba z hradebních ochozů jsou úchvatné. Naposledy jsem se tak kochal s vnučkou Kíšou z hradeb nad Nerudovkou u Schwarzenberského paláce před měsícem.

Na počátku 19. století jich bylo v Praze napočítáno 103, o století později 400, dnes pražské informační středisko uvádí 500 a nadšenci, kteří je počítali při speciálním letu nad Prahou, mluví dokonce o tisícovce věží. To jsou známé a lehce zjistitelné informace. Ale víte, komu by šlo říkat sedmnáctivěžatá? Nevíte? Tak počítejte se mnou:

Hradní věž a věž altánu, věž kostela Petra a Pavla, věž kostela Nejsvětější Trojice, věž a věžička u vily Brožovky, věž s věžičkou a hvězdárnou na budově gymnázia, věž a věžička Husova sboru, věž polikliniky, věžička Hotelu Sázava, věž hasičské zbrojnice, věž Vily Markéty, svítící věžička Lesní společnosti a dřevěná věž – rozhledna na Vondráčkovic zahradě na Hůrce. To je 17 věží!

Ano, 17 věží zdobí Perlu Posázaví. Ty „věžičky" by vám sice asi ti nadšenci neuznali, argumentovali by otázkou: "Víte, kolik má Praha k té tisícovce věží ještě malých věžiček na měšťanských domech?" Ale hotel, gymnázium, Husův sbor či lesní společnost nejsou přeci měšťanské domy, že jo? :-)

Matička Praha má v současnosti 1 237 893 obyvatel, tj. i při té tisícovce 1 věž na 1 238 obyvatel. Město Ledeč nad Sázavou s 4 789 obyvateli má 17 věží, tj. 1 věž na 282 obyvatel!! Které město má tedy více věží? 

Sačany nebo Sychrov by sice se svou 1 věží na pár obyvatel Perlu Posázaví taky ještě trumfly, ale to nejsou města. Kdo by to řekl, že?   :-) -sv- 

Záměrně jsem při výčtu věží neuvedl věžičku nad renesančním arkýřem domu č.p. 76 (pekárny u Dymáků) v Mlýnské ulici, zaměrně s tím, zda si toho někdo všimne a ozve se. Nestalo se tak. Proto opravuji výsledek svého věžičkové sčítání na počet 18 a 1 věž pak připadá na 266 obyvatel. :-)  

 

—————

Zpět