Kdo bude ten třetí?

11.10.2016 10:11

Sociální demokraté z pozice vítěze krajských voleb na Vysočině včera jednali se všemi vyjednávacími týmy a nakonec si večer plácli s ANO, že spolu povedou Kraj Vysočina v příštích čtyřech letech. Dohodli se též na tom, že Jiří Běhounek bude potřetí za sebou hejtmanem. Dohromady však disponují "pouze" 20-ti mandáty, což je ve 45-ti členném zastupitelstvu málo. Proto hledají třetího. 

Kdo to bude?

Vysočinské ANO s 9-ti mandáty prý nechce spolupracovat s KSČM a Velebovou koalicí SPD+SPO. Asi nechtějí "zvelebit" kraj :-) ČSSD má však s KSČM dobré zkušenosti z posledních osmi let, kdy je tiše a spolehlivě komouši podporovali ve vládnutí na kraji výměnou za placené předsednické funkce ve výborech pro jejich lidi pod heslem Jdeme s lidmi!

Takže zatím jako možní třetí vzadu přichází v úvahu asi jako první 7 zastupitelů z KDU - ČSL, možná by stačili i 4 zastupitelé ze Starostů pro Vysočinu, z nichž 3 jsou opravdu starostové, kteří by možná neusilovali o posty v radě a rekrutují se z různých končin kraje, což má taky svoje plusy, a asi až třetí v pořadí je ještě 5 lidí z ODS, mezi nimiž se rýsuje možná jeden senátor. 

Každý z možných partnerů má tedy něco, proč by právě on mohl být tím třetím vzadu. Jak to dopadne, se dozvíme zřejmě až po středě, kdy straničtí lídři předloží svoje návrhy na sestavení koalice svým výkonným výborům a nechaji si je vedením stran požehnat. 

Třeba bude ještě všechno úplně jinak. V politice je to možné i přes podané ruce. O tom bych mohl taky něco vyprávět, jak přes omluvu a podanou ruku oranžového předsedy v ševcovské dílně bylo v roce 2010 nakonec již druhý den vše úplně jinak! To rozum  a svědomí nebere!? :-(

A po čase, aby je asi to "svědomí" netížilo, ze mně ještě vygenerovali zloděje!!

Co takhle na ševcovskou dílnu dát někdy umístit pamětní desku? Třeba s textem: "TADY JÁRA SEDĚL, TADY VŠUDE SEDĚL, CO SEDÍŠ TY, TY A TY." :-)

Pět zajímavosti je však třeba zmínit již nyní: 

1. Ve vyjednávacím týmu ČSSD působí aktivně i Libor Joukl, který však už do krajského zastupitelstva ze známých diskreditačních důvodů nekandidoval, (taky se z něho někdo zřejmě snaží někoho vygenerovat), ale hejtman na jeho zkušenosti, přehled  a úsudek zřejmě spoléhá, což se nedivím. Náměstkem hejtmana však už Libor dále nebude a "jeho" resort dopravy a majetku kraje tak bude možná volný.

2. V radě kraje bude chybět i radní pro sociální věci a současný krajský předseda ČSSD Petr Krčál, který po vítězství nad ošklivou nemocí dává přednost funkci politického náměstka na ministerstvu práce a sociálních věcí. 

3. Do zastupitelstva kraje nebyl zvolen dosavadní radní, Ledečák Zdeněk Chlád, který měl na starosti vodní a lesní hospodářství, zemědělství a životní prostředí. Nyní se zřejmě vrátí do své firmy Grant plus, s.r.o.

4. Také další odstupující radní Petr Piňos z ČSSD, který se staral o multikulturní spolupráci a neziskový sektor, chybí.

5. Jako pátou zajímavost je třeba dodat, že první tři ze čtyř výše jmenovaných pánů prošli v minulosti funkcí krajského předsedy ČSSD na Vysočině. Až teprve teď si bude moct hejtman Běhounek říčt: "Papaláše u nás nemáme!" :-) 

Tedy minimálně pro vedení těchto čtyř resortů na Vysočině bude třeba nalézt nové adepty, nebo některý z resortů zrušit či sloučit s jiným. 

A na závěr ještě raději doplním, že toto vše jsem si nikde nevygůgloval a neopsal, to jsou pouze moje postřehy a názory, o které jsem se s vámi v úterý před polednem rád podělil.  -sv-

—————

Zpět