Kaple z trafostanice

21.09.2017 06:41

Většina kapliček kolem nás vznikala někdy v 19. století. Jsou však v Čechách kaple, které postavili včera. V Mladoňovicích - Deblově na Chrudimsku si lidě vybudovali novou kapli ze staré trafostanice. Dokonce ze dvou trafostanic. Tu v Deblově zbavili zbytečných drátů, izolátorů, úchytek, ocelových nosníků a dalšího elektrikářského balastu  a na holou stavbu pak z cihel získaných z další trafostanice vystavěli zvonici. Po dokončení se tato drobná stavba stala Stavbou roku 2017 v Pardubickém kraji. Zprávu o stavbě přinesl Český rozhlas zde a zprávu o vítězství v soutěži lze nalézt na stránkách kraje zde. Lidé se na kapli skládali, lidé přiložili též brigádnickou ruku k dílu a lidé taky v soutěžní akci hlasovali. To vše se odhrálo, věřte - nevěřte v současnosti, v tomto roce 2017 u nás v Čechách!! 

Místní recyklují hned dvakrát - přeměňují trafostanici na kapli a používají cihly z další vyřazené rozvodny. Až proměna skončí, nastěhují se do vesnice strážní andělé - právě jim totiž chce obec stavbu zasvětit. 

Vyřazená trafostanice v Mladoňovicích - Deblově byla dříve k ničemu. Obec původně chtěla nevzhledný zchátralý domek nechat zbourat, nakonec ale vymysleli jiný způsob. Dostavět základy, do patra přistavět zvonici a do nové kaple nastěhovat strážné anděly. Ty totiž potřebuje úplně každý, věřící i ateisté.  

Na stavbu se skládají lidé přímo z vesnice, jejich kamarádi a známí. Další chodí ve svém volnu na brigádu a pomáhají řemeslníkům. Pracují zadarmo, jen pro dobrý pocit.

zdroj: Český rozhlas

To vše, co zde uvádím, není další smyšlená pověst, je to pravda pravdoucí. No není to nádherné? Není to následování hodné? Je! I v naší malé vesničce uvažují lidé o stavbě kaple se zvonicí. Zvonici na návsi máme - zvon zavěšený na traverze, kapličku máme také, ale až za vsí na cestě k Radinovu. I transformátor máme, nevzhlednou ocelovou konstrukci na cestě k lesu. Návsi však něco chybí. Kaple. Už se na ni těším. Budu ji mít kousek za plotem. Nebudu se do ní stěhovat, ale budu její anděl strážný. :-) -sv-

   Foto:server iDnes

—————

Zpět