K+M+B 2018

07.01.2018 09:56

Malí kolednící prošli dnes ráno tam a zpátky Štěpánovem. Starosta nás všechny již v pátek informoval hromadnou SMS tohoto znění: 

V nedeli 7.1. cca od 9.00 do 13.00 bude v obci Trikralova sbirka

Proto jsem po snídaní vyhlížel koledníky oknem, zda se objeví. Ani jsem ale moc vyhlížet nemusel. Po deváté hodině je zbystřil náš pes Falco, který začal pobíhat po světnici od okna k oknu a blafat. Zahlédl jsem jejich papírové koruny v naší ulici, jak se míhají za plotem. Vyšel jsem na dvorek a zavolal: 

"Hola, hola, koledníci!"

Zastavili se přímo před naší brankou, zalígrovanou kvůli psovi, aby neutekl do vsi. 

"Vy jste tady nějak zalígrovaný, málem bychom Vás minuli," usmál se na mě černovlasý mladík. Malá děvčata nastavila za plotem pokladničku Tříkrálové sbírky a já jim tam zasunul jednoho Ámose. Na oplátku jsem obdržel kartičku s kalendářem 2018 a jeden cukřík. 

"Měli jste chodit včera, to bylo krásně," usmál jsem se na ně. 

"Aspoň, že neprší," odpověděla mi srdnatě ta nejmenší.

Vedoucí koledníků mi na plot načmáral křídou K+M+B 2018, poděkoval a šli dál.

"My tři králové jdeme k vám, štěstí zdraví vinšujem vám," zpívali si cestou.

Zažil jsem v minulosti v Perle Posázaví spoustu Tříkrálových sbírek. Štěpánka se jich účastnila jako malá každý rok. Nebrala to jako povinnost, koledovala ráda. Jednou dokonce chodila koledou celá LuŠtěLa. Vždycky mi pak po koledě s úsměvem vyprávěla, jak se někteří ledečtí konšelé před nimi schovávali, nechali se zapírat nebo se zdráhali něco darovat. A tak mě tehdy napadla takováto koleda:

Koleda, koleda, konšelé,
není vám bližší košile,
než koledníkovic kabátek?
Kolikpak chcete nazpátek? 
Úsměv anebo desátek? 
:-)
-sv-

—————

Zpět