K čemu asi sloužila?

17.02.2018 00:17
Napadlo vás někdy, co vlastně výrobce džínových kalhot sledoval tou malou kapsou ve větší kapse na pravé straně? My to zjistili. A je to doslova džínyální!
Skutečný účel téhle kapsičky, ve které určitě mnoha z vás stejně jako autorovi občas nepříjemně uvízl prst, je překvapivý. A v dnešní době vlastně už úplně zbytečný… Už totiž nemusíte hádat – ta malá kapsa sloužila původně jako ........
Takto začínal článek uveřejněný před měsícem na serveru kafe.cz. Odpověď zněla:  odkladiště kapesních hodinek.
 
Jenže to byla jenom spekulace autora, skutečný význam této kapsičky je mohem prostší. Nebyla to ani kapsička na kondomy, ani na prášek "před" či tabletku "po", ani na úschovu snubního prstýnku při záletech. Všechno z toho jsem vyzkoušel a po té tabletce "po" mi bylo teda pěkně ouvej. :-( 
Kapsička dokonce není ani na třicet stříbrných pro Jarouše, i když je to jen mrzký peníz, nevejdou se tam! Stejně jako klíče od auta nebo platební karta. Ta vyčuhuje. To spíš by se tam vešla SIM karta z mobilu, ale kdo by jí tam vodsaď vyšťoural! A věřte - nevěřte, není ani na ty kapesní hodinky. Ty se už přeci dávno nenosí!
 
Celý měsíc od zveřejnění původního článku jsme usilovně pátrali po původu a účelu této zbytečné páté kapsy a zjistili nakonec toto:
 
Začneme trochu zeširoka.
Na konci doby temna se odstupující ledečtí potentáti Pat a Mat za podpory duhové koalice ČSSD+ODS+SZ+KDU-ČSL a tiché KSČM snažili prosadit zavedení placeného parkování a instalaci parkovacích automatů na náměstí. Dne 25.11.2013 zastupitelstvo města "schválilo koncesní smlouvu na instalaci a provoz dopravně technického zařízení (DTZ)" s pražskou firmou City Parking Group s.r.o. na dobu 5 let. Po tu dobu jí smlouva měla zajišťovat 60% veškerých příjmů vybraných z DTZ. Vládnoucí koalice v ZM zároveň schválila výši parkovného za první půlhodinu 5,- Kč a za každou další hodinu 10,- Kč. DTZ však bylo pořád mimo provoz.
Proto ZM dne 25.11.2013 „uložilo starostovi města předložit nejpozději k 31. 1. 2014 koncepci zajištění vymahatelnosti poplatků z provozu DTZ“
Tehdejší starosta si termín splnění uloženého úkolu svévolně protáhl o pět měsíců (zřejmě byl zaměstnán expressis verbis psaním trestních oznámení a oranžových pamfletů) a až dne 23.6.2014 zastupitelstvu sdělil: „Jako reálné pro naše město se jeví zřízení městské policie v počtu dvou strážníků s počátečními náklady cca 100 000,-/strážník.“ Opomněl přitom uvést náklady na platy těchto dvou strážníků v rozsahu cca 800 000,- Kč/rok! Na to by si prý měli vydělat z výběru pokut za porušování městských vyhlášek.
 
No a aby měli ty pokuty kam ukládat, nechali jim tehdy ušít speciální civílní uniformy obsahující i džínově kalhoty s pátou kapsičkou na pokuty! Civilní proto, aby strážníci lépe zapadli v davu. Chystali se jim koupit i botičku, ale z toho naštěstí sešlo. Nebyly many. Ani v páté kapsičce nebyly, ani v městské kase nebyly, kampak se kampak poděly? Zároveň tehdy Pat s Matem tuto součást městské uniformy nabídli za úplatu v anketě i veřejnosti, aby měli občané kde brát pěti a desetikoruny na parkovné.
 
Takže pátá kapsička u pánských i dámských džín pochází z doby temna a z hlavy legendární, nejlepší a vždy férové dvojice potentátů Pat a Mat. Je proto taky pořád prázdná! :-) 
 
Velice brzy se této kapsičky chytila textilní a módní lobby a dnes pátou kapsičku nosí kdekdo, přestože městští strážnící se v Perle Posázaví nevyskytují a parkovné tam stojí už čtvrtým rokem pouze dvě koruny. :-)
 
To rozum nebere!? -sv-  

—————

Zpět