Je pátek třináctého

13.04.2018 13:13
V pátek třináctého na ČRo 2 v Dobrém ránu z úst moderátora Jiřího Holoubka před sedmou ranní zaznělo:
 
Je pátek třináctého. 
 
Nevím, kolik mezi námi je těch, kteří z tohoto dne mají nějaké obavy kvůli té kombinaci třináctky a pátku. Jisté ovšem je, že třináctka, to je číslo, které bylo považováno za nešťastné prý už od nepaměti, a to dokonce ještě před Kristem. Zatímco dvanáctka, to je číslo historicky považované za číslo úplnosti, tak třináctka je prý viděna jako číslo ležící mimo.
 
Máme dvanáct měsíců, dvanáct bohů je na Olympu, je také dvanáct hodin atd. atd. Dvanáct apoštolů například. 
 
Poznámka redakce: Dvanáct Temných pannen a dvanáctero sluncí máme prý v sobě každý z nás, dvanáct bývá do tuctu, dvanáct hitů bylo na houpačce, dvanáctá hodina je půlkou dne, dvanáct je znamení zvěrokruhu, dvanáct párů žeber má člověk, dvanáct synů měl Jákob, dvanáct bylo rozhněvaných mužů.
 
No a když se u té třináctky zastavíme, tak pokud jezdíte třeba po světě, tak jste možná někde narazili třeba na hotel, ve kterém dokonce chybí třinácté patro nebo v každém patře třináctý pokoj. 
 
Zkrátka a dobře třináctka, to není populární číslo. 
 
Ale já věřím, že právě dnes a v našem případě a v naší společnosti se žádné chmurné představy související s pátkem třináctého nenaplní, protože pro vás máme velmi zajímavá témata.:-)
Poslechl za vás a zaznamenal -sv- 
 

—————

Zpět