Je devastující a šílené, v čem žijeme - Jan Birke

25.01.2018 00:25
Znáte poslance Jana Birkeho z ČSSD? Byl těsně před podzimními parlamentními volbami za velení triumvirátu So+Cho+Za volebním manažérem ČSSD a je starostou Náchoda. Mně tedy v té době moc do oka nepadl, ale v pátek 19.1.2018 při projednávání vydání poslanců Babiše a Faltýnka mě zaujal svoji faktickou poznámkou k projevu Andreje Babiše, který předtím mimo jiné prohlásil:
"Problém celé této vylhané kauze je v tom, že jsem vstoupil do politiky. A možná jsem toho vstupu i litoval, ale nevzdám to. Chtěl jsem této zemi vrátit, že jsem tady uspěl a vybudoval firmu." 
"Jsem si zcela jistý, že v souvislosti s dotací na Farmu Čapí hnízdo nikdo nespáchal trestný čin." 
"Každý musí potvrdit, že je to nesmysl. Považuji to za hrubou urážku mé osoby, rodiny a bývalých spolupracovníků. Je to výsměch všem občanům!" 
a pak taky:
 
„Je to objednávka mafie, která tady kradla miliardy,“ .... „Žijeme v zemi, kde si můžete objednat stíhání a dostat pravděpodobně někoho do vězení."
Po Babišově projevu se začaly rojit faktické poznámky. Média informují o protestech Blažka, Stanjury, Kalouska, Bartoška, Chvojky, Němcové a dalších. Mě ale nejvíc zaujalo právě vystoupení do té doby Babišova oponenta Jana Birkeho, které se zřejmě kritikům nehodilo do krámu, a tak jaksi mezi těmi "faktickými" poznámkami zapadlo, že jsem ho několik dní marně hledal a nakonec našel na serveru Parlamentní listy. zde
Nejsem v žebříčku oblíbenosti u pana premiéra v TOP 10, možná ani v TOP 100, takže asi určitě pochopíte, že můj výstup, který tady bude, (Poslanec Faltýnek reaguje z lavice.) nebude až tak... 
Pane kolego Faltýnku, nepokřikujte na mě, prostřednictvím pana předsedajícího, nechte mě dokončit zásadní myšlenku, kterou budu mít. 
Chci jenom říci, že to, co jsme tady slyšeli od pana premiéra, já mu rozumím. Já jsem zažil Královéhradecký kraj, kdy měsíc před volbami si pro dva papíry přijelo 300 policistů. Zapečetili kanceláře a večer odjeli a řekli: my se vám ozveme. Dodneška se nikdo neozval, nikdo není obžalovaný, obviněný a tak dále. Já sám jako starosta jsem strávil osmihodinové výslechy, že jsem otrávil půlku republiky arsenem. Dneska je prostě národním sportem, kdokoliv večer sedne k počítači, napíše trestní oznámení a na nás to takhle spadne, na všechny, co tady sedíme a na všechny komunální politiky, kteří sedí a jsou v této zemi. Čemu se divíte?
Já dneska vystupuji možná i proto, že rozumím panu premiérovi, co zažívá. Že je to mnohdy do rodin, do jejich osobních rodin, že se to týká všech. A pak je to likvidace. A kdo si pak všimne toho, jestli za půl roku, za rok, za tři roky vyjde nějaký malinký článeček, kde napíší: my se vám omlouváme, nebo to není pravda. Nikdo si toho nevšimne. (Důrazně.) Ten člověk je zlikvidovaný, nikdo si od něj nevezme ani kůrku, dokonce ho ani nepozdraví a nedej bože, když ještě bydlí na malé vesnici. Mě najednou z ničeho nic museli dokonce ne snad ani hlídat, ale zásadně mi házeli pytle s olejem na fasádu. (Předsedající upozorňuje na čas.) Už budu končit. Jenom vám chci říci, že je devastující a šílené, v čem žijeme.
Děkuji.
Abych byl spravedlivý i k dalším serverům, tak na Týden.cz jsem našel toto:
Jan Birke: Nejsem v oblíbenosti premiéra v top 10, možná ani top 100... Ale to, co jsme slyšeli od pana premiéra, tomu rozumím. Kdysi o mě říkali, že jsem otrávil půlku republiky arsénem. Cokoliv kdo napíše, bere se jako fakt.
Ani Blesk.cz Birkeho vystoupení nevynechal, ale také si ho upravil po svém:
Jan Birke (ČSSD) označil možnosti trestního stíhání za šílené. Připomněl, že radnici v Náchodě, kde je starostou, také před čtyřmi lety oblehli policisté. „Házeli mi pytle s olejem na fasádu," řekl Birke a dodal, že Babišovo rozčilení chápe, protože šance na nápravu v případě očištění jména jsou malé.
A taky nějak zapadla Babišova informace pronesená ihned po té výše uvedené větě, že 
...za minulý rok bylo stíháno a osvobozeno, díky Bohu a nezávislým soudům, 1150 lidí, kterým jsme zaplatili odškodné, jako stát, 80 milionů korun.
Holt každý slyší jen to, co se mu hodí do krámu. I já. Je to šílené a devastující!
 
To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět