Jak zemřel Karel IV.?

19.05.2016 08:45

Před 700 lety se Karel IV. narodil, po 62 letech zemřel. Jak? Byl otráven? Způsobila jeho smrt dna, či zápal plic? Odpověď na příčiny jeho smrti naleznete v obsáhlejším článku Pavla Toufara publikovaném 19.5.2016 na iDnes, který si můžete přečíst zde.

V závěru článku je uvedeno:

Se zlomeninou krčku stehenní kosti si však tehdejší lékaři nedokázali poradit a císařův zesláblý organismus nakonec po třech týdnech podlehl zánětu plic, typické komplikaci po tomto úrazu zejména u starých a zesláblých pacientů. Vyčerpán horečkami a záchvaty zimnice vydechl dvaašedesátiletý Karel IV. naposledy v sobotu 29. listopadu 1378 asi tři hodiny po západu slunce. Ztichlá a pomalu již usínající Praha byla zburcována smutným hlasem zvonu, který se nesl z královského hradu do údolí kolem břehů Vltavy i na protější kopce.

Všichni okamžitě věděli, že došlo k tomu, o čem se už několik dnů či týdnů šeptalo. Císař a král Karel IV. zemřel. Nikoli však rukou traviče, jak se mnozí domnívali.

Součástí článku je i interaktivní příloha Pestrá doba Karla IV., do které můžete nahlédnout zde. Z kvízu, který v úvodu nabízí, jsem se o sobě dozvěděl toto:

V článku na iDnes je podrobně a odborně popsáno také Karlovo velmi vážně zranění z roku 1350 na rytířském turnaji v Itálii, kterého se 34 letý Karel nazapřenou zúčastnil a jen o vlásek unikl smrti již tehdy. Zajímavé čtení na důstojného otce vlasti mnohé prozrazuje. Žádný "svatoušek" to teda nebyl, viz video ČT zde. -sv-  

—————

Zpět