Jak vaří chlap

07.09.2018 14:53

Už dlouho jsem se vám nepochlubil, jak si žeru. Dokonce tak dlouho, že moje zahradní lavice, u které rád na čerstvém vzduchu obědvám, za ty měsíce celá opršela. A to nás letos sužovalo sucho! A mě dneska mlsná. :-)

Tak jsem vytáhl kus pěkně čerstvě libového vepřového masa z lednice, nakrájel ho na kostičky, na pánvi na sádle osmahl cibulku, přidal nakrájenou papriku a ty vepřové kostičky a trochu podusil. Pak zalil pivem, přidal sušené houby a nakrájenou kopřivu, pořádně okořenil pepřem, kmínem, provensálskými bylinkami, paprikou, kuchárkem, trochu naředil vodou a dál dusil a dusil. 

Po čase jsem odebral z pánvičky trochu té vydušené šťávy, rozmíchal v ní mouku a zahustil tu svoji masovou a zeleninovou směs. Mezitím si uvařil rýži, došel na zahrádku pro šnytlík, ten nakrájel a chystal se servírovat. Na poslední čistý talíř jsem rozprostřel  lžící jen tak halabala vařenou rýži, žádné rovnání zrnek podle velikosti, trochu ji osolil a opepřil, na to nakydal, taky lžící, masovou směs z pánvičky a vše zasypal a ozdobil tím nakrájeným šnytlíkem. Do třetinkové sklenice si nalil vychlazené pivko a šel hodovat. 

A je to! Zbylo mi i na zítra. (Druhá porce se taky povedla. Tak jsem foto vyměnil.) 

A náklady? Finanční cca 35 Kč/porce i s pivkem, časové cca 35 minut i s jídlem.

Tím moje dnešní kuchařská exhibice končí. Příště se vám zase jako gurmán Slávek ozvu, až natřu lavici, anebo až najdu nějaké houby. To ale hnedka tak nehrozí. Nebojte. Teď se musím vrhnout na to nádobí. To vám fotit nebudu. :-) -sv-

Dal jsem si práci a vyhledal pro vás poslední gurmánský fejeton. Psal jsem ho před 17-ti měsíci, byl veršovaný a jmenoval se Je po půstu.

—————

Zpět