Jak tomu bylo s novičokem

17.05.2018 00:17
O nervově paralytické látce (dále jen "nervák") novičok toho bylo v poslední době napsáno a vyřčeno mnoho. Od prezidenta, přes senátory, europoslance, až po šlechtu. Novičok před 20-ti lety získali i sjednocení Němci a poskytli ho Britům, příští úterý ho budou zkoumat také naši poslanci. Nedej bože, aby je nějak paralyzoval, i když podle řady příznaků s ním již někteří do styku přijít museli. Ti s přednostním právem stále jen u mikrofonu slintají a slintají.
A proto ani náš web LBC nemůže zůstat pozadu a přichází se svoji troškou do mainstreamového mlýna. 
S nervákem podobného označení jsme se totiž setkali již před sedmi lety první školní den v Hradci Králové. Nejednalo se tenkrát o žádnou masivní produkci ani testování, ale nešlo ani o zanedbatelné množství. Odhaduji, že se tehdy mohlo jednat o množství větší jak malé, dobrých 80 kg bych tak tipoval a ten nervák byl přitom veřejně dostupný na ulici i náměstí. Měla ho dokonce v držení i naše děvčata! Nebo on je?
Nepovažovali jsme ho však ještě tenkrát za nějak nebezpečný a nechali jsme se s ním dokonce i zvěčnit. A nebyli jsme jediní. Do styku s ním v Hradci přišlo více lidí, většinou dětí, a pokud je nám známo, bez jakýchkoli následků.
Tento nervák byl u nás veřejně k mání poprvé v roce 1978 na zikkuratu, poté se od roku 1981 vyskytoval i v pražském výběru a nakonec se objevil i na mopedu. Například U Čerta ve Vilémovicích dodnes nabízejí k požívání z tohoto mopeda sedlo. Někteří jeho příznivci na tom nerváku snad i vyrostli a za ty roky si na něm vypěstovali dokonce i závislost a taky bez následků.
Mně se ho 1.9.2011 podařilo identifikovat a dokumentovat ve společnosti dvou děvčat. Na prvním pohled jsem tehdy poznal, že je to skutečně on. Na přiložené fotografii je to ten uprostřed a říkali mu tenkrát vildačok a děvčatům LuŠtěLa.
 
Byl to opravdu pořádný nervák a skřípal na basu! :-) 
 
To rozum nebere, že!? -sv-

—————

Zpět