Jak to řešíme u nás na vsi

25.09.2018 10:38

Ve středu v noci se přehnal nad naší Obydlenou Zatáčkou slejvák. Ráno po dešti jsem odjížděl na celý den do Prahy, tak nevím, jestli pršelo i během dne, ale když jsem druhý den šel hledat po cestě k Radinovu svého Kájínka (útěkářského psa Falca), postřehl jsem, že škarpy podél cesty jsou vymleté od vody a po cestě jsou nánosy bahna a písku. Kanalizační vpusť na rohu našeho plotu už stačil někdo očistit, ale musela být taky tím bahnem zanesená. Potrubí na dně šachty však vypadalo čisté, tak bude snad vše v pořádku. 

V sobotu ráno jsem česal na zahradě jablka a přes nízký drátěný plot vidím na náves, kde kanalizace vyúsťuje před nízkým betonovým mostkem do rybníka, že propustek pod mostkem je ucpaný vším možným a potrubí taky. Skočil jsem si pro foťák, vyšel brankou na náves a vše nafotil. Pak jsem po sobotním obědě poslal na obecní úřad tento e-mail.

Od: stanislav.vrba@email.cz
Komu: ou.lestina@tiscali.cz
Datum: 22. 9. 2018 12:33:51
Předmět: Zanesené potrubí
 
Zdravím,
po středečním dešti je zaneseno zatrubnění potůčku v uličce podél Kovaříkova domu na jejich pozemku. Nafotil jsem vyústění potrubí a následný propustek nad rybníkem na návsi. Potrubí je zaneseno nad polovinu svého průřezu a propustek taktéž. Bude zapotřebí použít nějaké speciálnější hasičské techniky (tlaková voda), lopata na to asi stačit nebude. 
Z druhé strany to zanesené není, rošt někdo očistil.
Stanislav Vrba
V neděli navečer si ucpaný propustek a zanesené potrubí přišel obhlédnout soused Pepík, obecní zastupitel. Já zrovna za plotem sekal trávu králíkům. Pohovořili jsme přes plot, že bude nutná těžká technika a možná i hasiči s cisternou vody. Ne na ty králíky, ale na ucpaný propustek a potrubí.
 
Ta těžká technika dorazila v úterý ráno. Právě jsem si uvařil kafe hustý jak tér a oknem jsem zahlédl žlutý bagr u rybníka. Beatles měli kdysi Yellow Submarine, Hejma má Žlutýho psa a u nás máme Žlutý bagr. :-) Natáhl jsem na sebe Modrý svetr a vyrazil ven obhlédnout, co tam kutá. V kabince seděl bagrista Fanta a už měl odkrytý betonový mostek a čistil ústí zatrubněného potoka. Baví mě sledovat práci bagristy, jak ohromnou lžící jemnými a přesnými pohyby čistí koryto a odstraňuje naplaveniny. Já naštěstí naplavenina nejsem, jsem zdejší rodák a s bagristou se znám. Však jsme se také hned pozdravili a o tom průseru pohovořili. (Fuj, už mluvím jak bagrista. :-) )
 
Měl v plánu potrubí od ústí postupně rozebírat a na břehu rybníka překlopit a vyčistit. Upozornil jsem ho, že o potrubí průměr 80 cm se opírá betonový základ podezdívky sousedovic plotu, že s tím rozerbíráním to asi nepůjde. Podařilo se mu vyprostit první nebo vlastně poslední trubku a dal mi za pravdu. 
 
To ale už u nás stál starosta Karel, taky zdejší rodák, s inženýrským titulem a v holínkách a s mobilem. Skočil do ústí potoka, posvítil smartphonem do potrubí a usoudil, že by to mohlo jít propláchnout, jak jsem mu psal v sobotu. Na mobilu vyťukal z kanálu a z hlavy číslo a mluvil hned k věci:
 
"Ahoj Petře, potřeboval bych cisternu vody do Štěpánova na náves. Je tu ucpaný potrubí mezi Kovaříkovými a Slávkem Vrbou. Jedeš hned? Tak fajn, počkám tu na tebe."
Za půl hodinky přijel traktor s cisternou vody, no cisternou, my tomu říkáme hovnocuc, taky byl Yellow, starosta v holínkách mu vyrazil naproti, nasměroval ho do naší ulice, kde spolu odstranili mříž od vpusti, zasunuli do potrubí hadici od hovnocucu a za chvíli se již potrubím valil proud kalné vody unášející kameny, bahno, písek. To trvalo možná minutu a když proud vody opadl, skočil starosta Karel opět v holinkách do koryta potoka, posvítil mobilem do potrubí a s úsměvem ohlásil:
 
"Čistý jak zrcadlo! :-)"
 
A je to! Bagrista Fanta ještě musel vrátit zpět na původní místo betonovou trubku, porovnat po sobě rozvoraný břeh rybníka, pak se vyklonil z okna bagru a zavolal:
 
"Tak ahoj, chlapi!"
 
A jel si zase po svým. Sousedi sice přišli o mostek, ale jejich plot úhony neutrpěl a kudy se dostat do chalupy mají. A starosta Karel pro ně určitě ještě něco vymyslí a sežene. 
 
Kdybyste se snad v Perle Posázaví potřebovali ještě před volbami zbavit nějaké té Naplaveniny, tak vám tam na ní Fantu s Yellow Dig a Petra se Žlutým Hovnocucem pošlu. Stačí říct! My tady už jen čekáme na signál! :-) -sv-
 
Sobota 22.09.18 09:06 stav PŘED                Úterý 25.09.18  09:12  stav PO
 

—————

Zpět