Jak se volilo v 2002

14.03.2017 00:14

I v novém tisíciletí se v Perle Posázaví volilo do zastupitelstva města. Stalo se tak prvně 1. - 2. listopadu 2002. Voleb se zúčastnilo pět volebních stran, a to jako č. 1 SNK, č. 2 ČSSD, č.3 KDU-ČSL, č.4 KSČM a č. 5 ODS. Volby vyhrálo SNK s náskokem 2448 hlasů a se ziskem 5 mandátů. Nejvíce hlasů získal MVDr. Pavel Vrbka - 1087. Volební účast v Ledči n.S. byla 51,97 %. Oficiální tabulka ČSÚ na serveru volby.cz vypadá takto:

Kand. listina Hlasy Počet
kandidátů
Přepočtený
základ
dle počtu
kandidátů
 % Počet
mandátů
 
abs. v %
1 SNK 9 770 28.27 15 34 557.00 28.27 5  
2 ČSSD 5 024 14.54 15 34 557.00 14.53 2  
3 KDU-ČSL 6 846 19.81 15 34 557.00 19.81 3  
4 KSČM 5 595 16.19 15 34 557.00 16.19 2  
5 ODS 7 322 21.19 15 34 557.00 21.18 3  

Volby 2002 skončily jasným vítězstvím SNK, ze kterého byli do zastupitelstva zvolení Vrbka - 1087 hlasů, Tůma - 921, Vrba - 875, Vrzáčková - 769, Vopěnka - 635. Z druhé ODS se do ZM dostali Policar - 752, Urban - 745, Kroutil st. - 583. Za třetí KDU-ČSL mandát získali Poborský - 686, Kouba - 659, J.Horáková - 631. Dva mandáty čtvrté KSČM obsadili Severa - 608, Šrámek - 515. Poslední ČSSD v ZM reprezentovali paní Gunaratna - 557 a Doležal - 528.

SNK šlo do voleb s programem změny. Kandidátku organizovali Otto Vopěnka a Stanislav Vrba, pomáhali jim manželky. Na kandidátce kromě pěti již jmenovaných zastupitelů figurovali Z.Zelený ml., M.Vavřička ml., R.Vacek, S.Jasanský, Mgr. V.Němec, Ing. D.Dušková, Z.Malina, A.Pipek, J.Čápová a V.Vařička. 

Jako vítěz voleb s 5-ti mandáty oslovilo SNK hned v neděli po volbách ČSSD a KSČM k vytvoření volební koalice s mandátem 5+2+2. Proběhla dvě jednání v zasedací místnosti firmy EST. Za ČSSD jednal její tehdejší ledečský předseda Doležal a krajský předseda Chlád. 

Výsledek? ČSSD dala přednost spojení s ODS a KDU-ČSL a stranická koalice s osmi mandáty pak poměrem 8:7 potvrdila dne 15.11.2002 v sokolovně ve funkci starosty Urbana z ODS, místostarosty Poborského z KDU-ČSL, do rady prosadila Doležala ČSSD a připustila Vrbku a Tůmu z SNK. Doležal mi tenkrát sdělil, že mě považuje za čestného a schopného člověka, ale mám prý kolem sebe špatné lidi! Protestovali jsme veřejně a rázně, zveřejnili jsme před ustavujícím zasedání ZM podrobnosti povolebního vyjednávání na letáku PODVOD NA VOLIČE, který jsme roznesli do všech domácností. Pozvali občany k volbám starosty a radních.

PODVOD NA VOLIČE

"Dopustit, aby po těchto volbách obsadili radnici stejní lidé, to by byl podvod na voliče," prohlásil předseda ledečské organizace ČSSD a nově zvolený zastupitel pan Jaroslav Doležal v neděli 3.11.2002 v 10:15 hodin, aby pak 8.11. večer společně s PhDr. Jitkou Gunaratnou a Zdeňkem Chládem podepsal povolební spolupráci s ODS a KDU-ČSL !!!

"Přece se s těma černopr...níkama nespojíte!" vykřikoval jiný nově zvolený zastupitel v neděli 3.11. odpoledne v hledišti fotbalového stadionu, aby nás ve čtvrtek mohl pozvat na společné zasedání "vítězné" koalice ODS+KDU-ČSL !!!

"Pro stávajícího starostu již ruku nezvednu," opakovaně a odhodlaně prohlašoval další staronový zastupitel a bývalý radní. Ten jediný své slovo dodrží, hlasování bude tajné! 

"Vyzýváme vás k povolební spolupráci," oslovili jsme po volbách zastupitele za ČSSD a KSČM. Pouze s nimi jsme mohli dostát svého závazku z motta VOLÁTE PO ZMĚNĚ - VOLTE ZMĚNU! Jiná varianta spolupráce vzhledem k výsledku voleb neexistovala!

Ani 9770 získaných hlasů nestačilo k prosazení našeho programu změny. Dokázali jsme sice přesvědčit 28,27 % voličů, dva zvolené zastupitele za ČSSD - pana Jaroslava Doležala a PhDr. Jitku Gunaratnu však ne. Sami se na funkce v městské radě necítili a nás do nich pustit nechtěli! Jejich neopodstatněné obavy z vlivů "sportovců" a osobní výhrady k některým z nás jsme nedokázali rozptýlit ani soukromými a přátelskými rozhovory. Pod vedením svého krajského předsedy pana Zdeňka Chláda se oba raději přiklonili ke stranické koalici ODS + KDU-ČSL, prý tak zvolili menší zlo.

Jaké zlo to vlastně zvolili a co tím ČSSD vlastně získá, nám ukáží příští čtyři roky.   

koalice politických stran, která se zhroutila.ČSSD 

V Ledečských novinách č.2/2002 jsme pak otevřeně informovali o průběhu povolebního vyjednávání v článku Byli jsme opravdu naivní?, kde bylo mimo jiné uvedeno:

Jednali jsme s oběma partnery ihned v neděli po volbách otevřeně, sebevědomě a vstřícně. Snažili jsme se oba partnery přesvědčit, že naše sdružení není žádná politicky či programově řízená strana, že se díky podpoře voličů sešlo v zastupitelstvu náhodně pět nezávislých a možná i kvalitních osobností, jednali jsme oficiálně i neoficiálně. Jednali jsme samozřejmě i sami mezi sebou, jednali s oběma partnery separátně i společně. Naše nabídky byly střízlivé, odpovídající volebním výsledkům. Z původního požadavku na obsazení místa starosty, místostarosty a dvou radních, jsme během jednání ustoupili na nabídku místostarosty pro ČSSD a byli připraveni i obětovat i další místo radního a přistoupit na složení městské rady v poměru 3+1+1 (SNK+ČSSD+pravice). Nebyli jsme však vstřícní požadavku ČSSD na účast zástupce KSČM v městské radě. To zřejmě rozhodlo.
Vsadili jsme na špatné koně a měli omezenou možnost výběru partnerů. Chtěli jsme totiž ZMĚNU.

Koalice ODS+KDU-ČSL a ČSSD neměla dlouhého trvání. Po prohraném boji se Světlou o zisk statutu ORP, který byl pro město Ledeč fatální s nedozírnými následky na dlouhá desetiletí, po zdlouhavé a váhavé přípravě investiční akce zimního stadionu došla třem novým radním za ČSSD (Doležal) a SNK (Vrbka, Tůma) trpělivost a za podpory dalších šesti zastupitelů navrhli na jednání ZM dne 25.2.2004 odvolání starosty a místostarosty. Návrh přednesl M. Kouba a podpořili ho dále Vrba, Vopěnka, Vrzáčková, Šrámek, Severa a částečně i Gunaratna. Průběh jednání a hlasování ZM byl zveřejněn v Ledečských novinách č. 3/2004 v článku Změny na radnici a Vyjádření starosty.

Mě osobně radní o chystaném "převratu" informovali v předvečer jednání. Doležal se mi tehdy prvně omluvil. Oznámili mi, že mě chtějí navrhnout na starostu. Bylo to těžké rozhodování. Znamenalo to pro mě obrovský zásah do života osobního i profesního. Byl jsem tehdy velice vytíženým a snad i uznávaným projektantem elektro, vedoucím projekce technologických celků ve firmě GANES, měl jsem v projekci i po republice rozděláno spoustu práce, doma mladou studující manželku a malou dcerku, měl jsem závazky i ke své bývalé rodině. Oproti tomu jsem však měl také občanský závazek k SNK a jeho voličům a šanci prosadit program ZMĚNY. Celou noc jsem nespal, ráno šel jako každý den do práce, odpoledne si pročetl potřebná ustanovení zákona o obcích, které jsem měl naštěstí za tři volební období dobře zažité a navečer byl zvolen 11- ti hlasy z 15-ti starostou města. Sám pro sebe jsem hlasovat nemusel. Následující týdny jsem pracoval 16 až 20 hodin denně. O víkendech vyjížděl dokončit rozdělanou práci do Olomouce a na další štace. Sedm následujících let žvota jsem plně obětoval "svému" městu!

S odstupem času lze konstatovat bez uzardění toto:
  • Celý akt dramatické výměny vedení ledečské radnice proběhl v zákonných intencích i bez zbytečných póz a emocí. - viz úvodní článek -ok- v LN 3/2004.
  • Do konce roku 2004 jsme dokázali postavit a zkolaudovat zimní stadion, otevřit opravený ledečský most, zvládnout ničivou bleskovou povodeň, uspořádat a rozdat veřejnou sbírku na tuto povodeň, postavit nový most Ke Křížům a získat si důvěru zastupitelů a voličů na dalších šest let.
  • Únorové události 2004 v Perle Posázaví nebyly pučem ani převratem SNK, ale důsledkem chatrnosti konstrukce povolební koalice politických stran ODS+KDU-ČSL+ČSSD, která se po 467 dnech hlavně Jardovým a Mirkovým přičiněním zhroutila. 
To rozum nebere!? -sv-   

 

 

—————

Zpět