Asi bude méně pálenice

30.08.2016 00:11

V neděli večer jsem dopil poslední stopičku pálenice z loňské úrody. Tak jsem pak v pondělí po dešti vyrazil obhlédnout zahradu, kolik se nám toho urodilo na stromech letos. Letní jablko jsem tento rok nesklidil sice ani jedno, ale ty podzimní nevypadají zle. Pod jednou z jabloní jsem zahlédl asi pět spadaných jablek, které už v trávě ochutnávali slimáci. Ohnul jsem se, že jim je seberu pro prase, avšak ouha, sršeň! Tak nejen slimákům a sousedovic klukům, ale i sršním chutnají naše jablka? No, není divu, tahle jabloň rodí pěkně slaďoučká jablka a je jimi letos teda slušně obsypaná. Budu ji muset tuhle větev něčím podepřít, ať se tíhou svých plodů nerozlomí. 

Přinesl jsem si silnější tyčku s véčkem na jednom konci a začal větev nazdvihovat a podpírat. A v tom přímo před nosem leze po jablku další macatá sršeň. Až jsem se jí lekl. Odskočil jsem od větve a začal sršeň sledovat. Zůstávala na "svém" jablku a přemístila se jak lunochod na jeho odvrácenou stranu, kde mi zmizela z dohledu. Obešel jsem opatrně větev, abych viděl, co tam na odvrácené straně jablečné planety vyvádí a zůstal jsem teda čučet, co si tam vytvořila. Jablko bylo z té strany již celé vydlabané, v podstatě ho držel pohromadě prostřední ohryzek a okolní šlupka. Kolem dokola ohryzku měla sršeň vykotlanou svoji sluj, kterou prolézala jak sladkou jeskyní a systematicky okusovala dužinu z okolních stěn. Doběhl jsem si pro fotoaparát, abych její činnost dokumentoval. Taky jsem si jí později prolustroval na internetu a zjistil, že sršeň obecná je vlastně užitečná, protože sršní hnízdo spořádá za den až kilo hmyzu! Co je proti tomu 1-2 jablíčka na mé jabloni?! To je asi tak slza pálenky, co mi bude letos scházet. :-)

No, nechám sršeň, ať si dál pochutnává, ať z mých jablek vytváří miniaturní lampiony či vánoční ozdoby, jak je jí libo. Jablek máme na štrúdl i pálenici dost. Loni jsem si z nasbíraných jablek párkrát štrúdl upekl a pak taky přivezl z nedaleké palírny na Chlumku 10 litrů pálenice. A je fuč! Sice jsem tak 5 - 6 litrů rozdal, něco se asi někam vypařilo, nebo co? Ale stejně: jsem teda pěknej píč! 

No, zato teď budu až do konce roku na suchu. A jestli mi užitečná sršeň ještě trochu pomůže nějaké to jablíčko sklidit, tak příští rok holt nebudu moci tolik pálenky rozdávat, že jo? :-)  -sv-

 

Teď mě tak napadá, že v té loňské pálence zase nějaká ta slza určitě přebývala.

A s tím štrúdlem se to mělo před rokem nějak takhle:

Štrúdl voní z okna ven až na zápraží,

sedím si tu pod bezem, kde tak nepraží,

pozoruji Jumbo Jet, právě teď letí,

pokud dobře počítám, dneska už třetí.

(Moje SMS z 30.08.2015 12:26:00)

Sršeň má dvě velké složené oči ledvinovitého tvaru umístěné po stranách červenavé hlavy. Mezi nimi má tři jednoduchá očka (viz Wikipedie a viz moje foto a kdysi moje jablko) 

—————

Zpět