Hoří národní muzeum

12.02.2016 03:46

Po jedné hodině ráno v noci na pátek 12.2.2016 vypukl na střeše levého křídla historické budovy Národního muzea v Praze požár, jehož příčinou mohla být podle prvních zpráv možná elektrocentrála umístěná na střeše budovy. Vznítila se asfaltová krytina a dřevěná konstrukce střechy. Střecha byla poškozena v rozsahu 200 m2. Požár se podařilo během tří hodin dostat pod kontrolu za účasti 20-ti hasičských jednotek z celého hlavního města a uhašen byl až kolem osmé hodině. viz zde a taky zde.

Historická budova Národního muzea v Praze v horní části Václavského náměstí je už od července 2011 kvůli rekonstrukci prázdná. Rekonstrukce má stát více než miliardu korun.

 

Historie se opakuje?

12. srpna 1881, měsíc před definitivním a slavnostním otevřením Národního divadla, vznikl v pozdějších odpoledních hodinách na střeše divadla požár, který se nepodařilo uhasit. Zcela vyhořely dřevěné části střech, železná konstrukce střechy byla zničena a propadla se dovnitř budovy a z větší části bylo zničeno i vnitřní vybavení divadla.  Šetření tehdejších orgánů vedlo nakonec k obžalobě dvou zámečníků, Jenische a Ziniburga, kteří dne 12. srpna odpoledne před vypuknutím požáru na střeše Národního divadla pracovali. Jejich úkolem bylo připojit měděný drát ke hromosvodu letováním s pomocí mosazi.  K tomu zámečníci potřebovali plechová letovací kamínka na dřevěné uhlí.

Po 100 letech byla specialisty z oboru požární techniky provedena odborná expertíza, na kterou navázala i modelové zkouška, a ta prokázala, že  požár Národního divadla tehdy nemohl vzniknout nedbalostním jednáním obou řemeslníků, spočívajícím v odložení zcela neuhašeného žhnoucího dřevěného uhlí do okapového žlabu na střeše divadla.

Provedená expertiza zvýšila pravděpodobnost verze úmyslného založení, kterou však již nebylo možno prokázat. Pomocí expertizy se však podařilo po 100 letech vyvrátit obvinění vznesené tehdejším soudem na oba řemeslníky Jenische a Ziniburga. viz zde.

Počkáme si tedy s hodnocením požáru až na to, co přinese šetření specialistů v případě požáru Národního muzea. Snad to tentokrát nebude trvat 100 let!   -sv-

 

 

—————

Zpět