Holubi v kleci

25.05.2016 00:04

Až z Havlíčkobrodského deníku jsme se dozvěděli, že se ve městě Ledeč nad Sázavou přemnožili holubi. Jak město s holuby bojuje, si můžete přečíst zde.

Po přečtení tohoto článku jsem si vzpomněl na jiný článek o holubech, který jsem coby tendejší šéfredaktor městského měsíčníku zařadil do vydání Ledečských novin před 22 lety. Předkládám vám tento článek ve stavu, v jakém jsem ho tehdy od autora obdržel, to znamená i se všemi chybami.

Holuby škodí památkám všude. V našem městě si vybraly ze své sídlo i věž ledečského hradu. Stačilo několik rozbytých okének, které majitel nezasklil a holuby se chopily příležitosti. 

Věž byla vždy přístupná návštěvníkům muzea a je s ní krásný pohled na město i okolí. Nová kustodka muzea Pavla Macháčková se rozhodla, že z partou mladých lidí s celé republiky uskuteční na hradě výkendová setkání a uklidí věž i nádvoří hradu, aby mohli být opět přístupné. Vstříc jim vyšel i pan Pícha s Lesů ČR, poskytl jim ubytování a postaral se o zasklení všech oken tak, aby sem již holuby neměly přístup. 

 Mladí lidé odstranili velkou vrstvu holubího trusu i zdechlin ze schodů i v patrech, vše uklidili a chtějí, aby v příští turistické sezóně byla opět přístupná turistům.

Pokud by měli o práci na hradě zájem i další mladí lidé z našeho města, rády je mezi sebou přivítají. Informace jim podá přímo Pavla na telefonu 3138. Výkendová setkání se budou na hradě konat až do jara příštího roku. 

Pamatuji si dodnes, že těch hrubých chyb v kratičkém článku bylo 16. Samozřejmě jsem je tenkrát bez zbytečného humbuku opravil. Doklad na to však již dnes nemám. Musíte mi věřit. Jméno autora raději v úctě k němu uvádět nebudu. Jména zobrazených holubů také ne.:-)  -sv-

Foto: Google image, stejně jako foto v Deníku.

 

—————

Zpět