Gymnázium v novém šatu

27.05.2016 09:07

Před 22 lety jsme v Ledečských novinách uveřejnili na titulní straně článek Františka Plevy Gymnázium v novém šatu včetně fotografie z jeho dílny a fotokopie historické pohlednice na zadní straně novin. Článek vám dnes, když budovu gymnázia opět „zdobí" lešení, přinášíme v původním znění:

Budova ledečského gymnázia byla postavena na ledečském náměstí v místech, kde dříve stávala radnice. Původně se však jednalo o stavbu hotelu Občanská záložna, kterou stavělo zapsané společenstvo s omezeným ručením ledečské občanské záložny, podle návrhu pražského architekta a stavitele ing. Otty Materny. Dodnes je to jediná stavba secesního slohu ve městě, která se zachovala v původní podobě, o čemž svědčí pohlednice otištěná na poslední stránce těchto novin. Určitě by si zasloužila stát se památkově chráněnou stavbou. Výstavba trvala od roku 1898 do roku 1900, kdy ke stavbě bylo přistavěno křídlo na východní straně v Koželské ulici. V roce 1934 koupil hotel světový zápasník Jou Šmejkal. Po druhé světové válce v roce 1946 zde bylo zřízeno gymnázium, a to se v této budově nachází dodnes.

V současné době byl zásluhou vedení školy a Městského úřadu v Ledči n. S. proveden světelskou firmou Vanderlaan nový nátěr fasády. Nátěr svěžími barvami ve stylu secesního slohu přivedl stavbu opět do bývalého, ne-li ještě lepšího lesku, než měla v době svého vzniku.

Stavba ukrývá uvnitř velmi hezký secesní sál s jevištěm. Pokud by se v budoucnosti podařilo městu při pochopení školy sál rekonstruovat, byl by zde krásný koncertní a divadelní sál, který by město nutně potřebovalo.

Je třeba si přát, aby i ostatní domy na náměstí zazářily novou fasádou a zkrášlily tak prostor náměstí, které nám již dnes mnozí závidějí.

Františkovo přání se postupně naplnilo. Nové fasády za přispění krajské a městské dotace se objevily v posledním desetiletí minulého století a v první desetiletí 21. století na památkově chráněných domech na náměstí (měšťanský pivovar č.p 62, barokní dům č.p.72, Kohlmayerova pekárna č.p.76), na budově bývalého městského úřadu č.p.16, dále také (již bez dotace) na budovách ATOSu, Spektrum elektro, Sázavance, Komerční bance, budovách České pojišťovny a České spořitelny, budově bývalé Mototechny č.p.205, hotelu Kaskáda č.p.17 a sousedního domu č.p.18 a dalších. 

Pouze uprostřed náměstí stojí již desítky let oprýskaná budova bývalé školy a domu dětí, kterou jsme se na přelomu tisíciletí snažili opakovaně získat do majetku města, jednali v této věci celkem nadějně s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby ji pak ÚZSVM prodal soukromému zájemci.

Františkovo přání se naplnilo i v rekonstrukci divadelního a koncertního sálu, která byla realizována Krajem Vysočina za finančního přispění Města v roce 2010. Na rekonstrukci sálu a příspěvku 5 mil. Kč od Města jsme se dohodli s hejtmanem Vystrčilem při jeho návštěvě již v roce 2008.       

V současné době tedy probíhá další oprava fasády ledečského gymnázia, o které oficiální stránky města přinesly před měsícem tuto krátkou informaci:

Kraj Vysočina bude jako vlastník objektu Gymnázia, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou provádět opravu fasády školy č. p. 1 na Husově náměstí v Ledči nad Sázavou (budova gymnázia). Již od pondělí 2. 5. 2016 začne stavba lešení. Uvedené práce jsou rozděleny do dvou etap. První etapa začíná od měsíce května do října 2016, druhá etapa by měla začít od měsíce března do měsíce října 2017, v které by se opravovala fasáda budovy v ulici Koželská. 

Na stránkách Gymnázia www.gvi.cz jsme se toho nedozvěděli o moc víc:

19.4.2016 Oprava omítek gymnázia

Předáním staveniště firmě Stavba-final s. r. o. Havlíčkův Brod 14. 4. 2016 byly zahájeny dvouleté opravy omítek budovy gymnázia. V roce 2016 bude probíhat oprava omítek  do Husova náměstí a v roce 2017 oprava omítek do Koželské ulice. V době oprav bude na budově postaveno lešení. Žádáme všechny o trpělivost a zachování patřičné bezpečnosti.

Tak doufejme, že se nebude jednat o dnes tak „oblíbenou" akci Zelená úsporám a po sundání lešení budova gymnázia nezazáří duhovými barvami na hladké polystyrénové fasádě. -sv-

—————

Zpět