Fotbalové propasti

14.09.2018 00:14

Naše přední fotbalové týmy o letošním nádherném létě konfrontovaly svoje síly s průměrnými evropskými kluby z Ukrajiny a Ruska a dostaly na pr... jak na klubové, tak na reprezentační úrovni. A to v nich hráli snad ti nejlepší čeští fotbalisté, co nyní máme včetně krajánků Koubka (Rennais), Vaclíka (Sevilla), Kadeřábka (Hoffenheim), Gebreho (Brémy), Kalase (Bristol), Brabce (Rizespor), Schicka (AS Řím) a Jankta (Janov), a přesto dostali bůra!

Zaslechl jsem v týdnu z radia na stanici Dvojka ke stavu reprezentace tento komentář:

Pivovarského koně běhat dostihy nenaučíš! 

Na mistry z Plzně bez podobných hvězd v Lize mistrů čeká letos Real! Prostě propast mezi námi a evropskými týmy se stále zvětšuje a je snad nyní největší, co pamatuji. 

A to pamatuji hodně! Dokonce i domácí vítězství Sparty nad Realem 2:1, které jsem mohl sledoval na slávistickém Edenu v roce 1968 a na vlastní oči viděl tenkrát hrát Genta! Góly za Spartu dávali v prvním poločase Kvašňák a Dyba, za Real snížil v druhém poločase, kdo jiný, než Paco Gento, tehdejší Ronaldo. viz zde. Ach jo! Jenže tenkrát za Spartu hráli i někteří stříbrní hrdinové z Chile (Kouba, Tichý, Kvašňák, Mašek) a něco jsme ve fotbale znamenali!

O fotbalové propasti se mohli v tomto týdnu přesvědčit i ledečtí fotbalisté, kteří se již čtvrtým rokem pohybují na špici krajského přeboru. Utkali se totiž v rámci projektu Kopeme za fotbal s bývalým ligovým účastníkem FC Vysočina, hrající nyní na špici druhé ligy. 

Do krajského města zavítali nejen hráči B-týmu, který hraje okresní přebor, ale také „áčkaři". Ti patří ke špičce krajského přeboru.

„Jeli jsme všichni. Sice je projekt pro týmy, které hrají okresní soutěže, ale u nás hráči pendlují mezi týmy. Takže je to odměna pro celý klub," prozradil ledečský kouč Zdeněk Jungvirt.

Výsledek skončil jasně pro druholigové fotbalisty 10:0. Ovšem rozhodně nebyl tak důležitý. „Soupeř je jedním z favoritů druhé ligy a chce postoupit, takže se nedalo čekat, že bychom je přejeli. Vyškolili nás," usmál se Jungvirt.

Do první půle naskočil okresní tým a inkasoval hned šestkrát. Do té druhé si pak zkusili zahrát proti „profíkům" i áčkaři. Ti inkasovali jen čtyřikrát, a dokonce si vytvořili i dvě šance.

„Kluci měli jasné pokyny alespoň jednou skórovat. Sice se to nepovedlo," řekl Jungvirt. „Ovšem soupeř zase nesměl inkasovat a jemu se to povedlo. Přistoupili k tomu profesionálně," pochvaloval si ledečský trenér, který byl rád, že si jeho svěřenci mohli zahrát na hlavním hřišti. „Tráva je senzační." Zápas pro ledečský klub přinesl samá pozitiva. „Kluci aspoň zjistili, že je fotbal a fotbal. Že to není tak jednoduché, jak to vypadá," upozornil Jungvirt.

Napsal Havlíčkobrodský deník zde.

Nezbývá než ještě jednou zopakovat trenérova slova:

"Je fotbal a fotbal a není to tak jednoduché, jak to vypadá!"

To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět