Foglar by o to nestál

13.05.2018 14:11
Petice proti výstavbě cyklostezky chráněnou oblastí Stvořidla
Nesouhlas s natažením asfaltové stezky podél řeky Sázavy mezi Ledčí a Světlou nad Sázavou dosud projevovali jen přátelé facebookového profilu Za Stvořidla a jejich divočinu. Protestní hlasy nyní výrazně posílily dva spolky, které se mimo jiné starají o kulturní a společenský život celého regionu.
Proti budování asfaltové cyklostezky skrz přírodní rezervaci Stvořidla u Světlé nad Sázavou už nebojuje jen skupina přátel ze sociálních sítí. Na stranu odpůrců stavby se přidaly i Podmelechovský spolek a Přátelé podlipnických kostelů. Zveřejnily petici, kterou během pár dní podepsaly dvě stovky lidí.
„Se znepokojením sledujeme záměr vybudovat cyklostezku podél Sázavy. Stvořidla představují území nenarušené lidskou činností a patří k posledním místům, kde se může člověk dotknout podstaty přírody," píší v úvodu petice její autoři. Mezi nimi jsou například lipnický kastelán a místostarosta Marek Hanzlík nebo spisovatel a „toufarolog" Miloš Doležal.
„Cyklostezka představuje zásadní zásah do této lokality, charakter místa by se nenávratně proměnil. To, co je vzácné a co obdivujeme, by cyklostezkou bylo ohroženo. Cyklostezka by zbytky divoké přírody zcela zničila či hrubě znehodnotila," tvrdí.
Pozastavují se i nad nápadem pojmenovat asfaltovou cyklostezku po spisovateli Jaroslavu Foglarovi. Ten měl k celé lokalitě sice vřelý vztah, ale takovou stezku by podle nich jistě nechtěl. 
„Na Stvořidlech obdivoval jejich divokost, nedostupnost a nenarušenost civilizací. Tady učil své skautské následovníky vztahům ke světu a krajině a krásy tohoto údolí oslavil ve svých knížkách," upozorňují autoři petice.
 
Celý článek na iDnes si můžete přečíst zde. A Petici proti výstavbě cyklostezky chráněnou oblastí Stvořidla jsem pro vás vyhledal tady
 
Můžete ji taky podepsat, Ledečáků tam zatím moc podepsaných není. Jenom 17! A to jsem započítal jednu Rakušanku, Frantu z Tasic a Slávka ze Štěpánova! Ten ke svému podpisu napsal:
Jsem proti asfaltu na Stvořidlech i proti cyklostezce v této lokalitě. Jděte se podívat do Sluneční zátoky, sejděte z asfaltu do lesa a pochopíte proč.
A taky ucítíte! :-( , dodávám. -sv-
 
Světeláků podepsaných pod peticí je jenom pět!! Mají to přece jenom na Stvořidla dál! 
 
A ještě jedna maličkost: Podél Sázavy do Ledče žádná cyklostezka nevede!
 

—————

Zpět