Fejeton o písni a paměti

16.01.2017 00:04

Je zvláštní, že řadu historických událostí mám spojenou s písní, verši, či nějakým úryvkem textu, který se mi vybaví občas a nečekaně až s neobyčejnou přesností. Například Šotolově básni Muži v restauraci a smrt jsem věnoval již jeden ze svých fejetonů Záhadný almanach, stejně tak mi naskočí Uhdeho Kůň v drogerii, Kolárův Moj rodný dom, Puškinovo Pismo Taťány Óněginu, Krylův Bratříček, Vomáčkovo Jdi domů Ivane nebo český text Marsejézy apod. 

Na třídních srazech jsem bývalými spolužáky pravidelně vyzýván pro pobavení, abych zarecitoval něco z ruštiny, třeba svoji maturitní otázku. To všechno jsou verše a texty, které se v mé paměti usídlily již někdy v 60. letech minulého století a jsou tam napořád. Není to se mnou však zase tak zlé, pamatuji si i texty a údaje čerstvější, třeba datumy narození svých dětí nebo číslo svého účtu. :-)

Mezi těmi pradávnými texty mám ve své hlavě i slova jedné písně, kterou jsem uslyšel před 48 lety z rádia, slýchal ji pak asi jen tak týden, než ji zakázali. Až donedávna jsem si myslel, že autorem i interpretem té písně byl Petr Ulrych, v paměti mi utkvěla i melodie. Neznal jsem název písně, jen slova, zato všechna včetně refrénu. Byla to píseň věnovaná Janu Palachovi, který se tehdy 16. ledna 1969 upálil. Mně bylo 16 let a prožíval jsem tu tragickou událost velice citlivě, proto mi to vše zřejmě zůstalo v paměti.

Vyprávěl jsem o tom před rokem svoji dceři Štěpánce, o tom, kdo to byl Palach, co udělal a proč to udělal a píseň ji i zazpíval. Snažila se ji hned vygůglovat a skutečně se jí to tenkrát podařilo. Autor té písně však nebyl Petr Ulrych ani Bohdan Mikulášek, jak jsem tipoval, ale dva úplně jiní chlapíci, což mě zklamalo. Ale text a melodie seděla s tím, co si pamatuji.

Včera před půlnocí jsem se pokoušel nahrávku té písně nalézt znovu a sám. Po dlouhém hledání jsem na YouTube našel její nahrávku z 22.1.1969 v podání Viktora Sodomy pod názvem Mistrům Janům. Autoři Daniel Dobiáš hudba a Ladislav Kučera text. Pak také jsem ji objevil v pořadu České televize Historie.cs z roku 2012, kde zaznívá v úvodu pořadu věnovanému Janu Palachovi. 

Nebudu dál teďka pátrat po té původní verzi, kterou jsme objevili loni, a poslechnu si obě nahrávky z YouTube, píseň Mistrům Janům a pořad Historie.cs Jan Palach a vám to jako memento dnešního smutného výročí doporučuji též. V pořadu Historie.cs je totiž zmíněn i poslední rozhovor s Janem Palachem. Na YouTube existuje též nahrávka rozhovoru s Janem Palachem, ale pro soudní spory nebudu odkaz na tento rozhovor uvádět. Raději zde napíši úvodní čtyřverší písně Mistrům Janům tak, jak si je po léta pamatuji.

Už vítr plameny roznáší,

dříve než smutné srdce dohoří.

Tak proč je nikdo nezháší?

Jsme lidi nebo netvoři?     

Nahrávka Mistrům Janům vznikla jako okamžitá reakce na čin studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha v lednu 1969. Autoři Daniel Dobiáš a textař Ladislav Kučera ji svěřili k natočení tehdejší beatové hvězdě Viktoru Sodomovi. Byla sice vydána jako gramofonová SP deska, ale na etiketě bylo vytištěno NEPRODEJNÉ! Píseň byla téměř okamžitě zakázána a celých 40 let ležela v archivu Supraphonu. A taky v mé paměti. -sv-
 

—————

Zpět