Fejeton o kaštanech

06.11.2015 15:59

 

Pečené kaštany jsem za svého brožovaného života jedl pouze dvakrát. Poprvé před čtyřiceti lety v čase adventním na Staromáku s jednou dlouhovlasou tmavovláskou, která se později stala moji první manželkou, a podruhé před sedmi lety na vánočním trhu ve Vídni s jednou dlouhovlasou brunetkou, v záři reflektorů občas i nazrzlou, která je mojí třetí a až dosud nejmladší dcerou. Do třetice jsem se rozhodl dnes, že to zkusím sám. Myslím tím ty kaštany a ne dlouhé vlasy :-)

Zakoupil jsem v ledečském Penny jedlé kaštany v počtu jen tří hrstí, abych za ně zase moc neutratil, kdyby mi nechutnaly. Po přípravě řádného oběda jsem využil rozehřáté trouby a do ní na menším plechu vložil šest kaštanů a nechal je péci.

Zatímco jsem si pochutnával na pórku se slaninou zapečeném ve směsi kysané smetany s hořčicí a na vařené rýži, tak jsem na kaštany zapomněl. Není divu při takové dobrotě :-) Chvíli po obědě mě z polední siesty vyrušila pěkná šlupka.

"Falco!", zavolal jsem otevřenými dveřmi na psa, "co tam zas vyvádíš?" Falco přiběhl ze dvorku do kuchyně a nevinně na mě pohlížel, jako by říkal: "Já nic, já to nebyl." A kdo teda, Vaněk? Naše sviňka si rochnila někde na zahradě, když v tom se ozvala další plechová rána. Aby tak se pustila do okapu? Vyběhl jsem na zahradu, ale náš Vaněk si pokojně ležel ve spadaném listí pod ořeším a užíval poslední sluneční paprsky před svoji brzkou zabíjačkou. Tak co to bylo? Taková nezvyklá šlupka plechová!

Jak jsem vešel do kuchyně, ozvala se do třetice, až se mi rozsvítilo. Kaštany! Otevřel jsem rychle troubu a vyjmul plech s rozpukanými horkými kaštany. Čtvrtý z nich mi vybouchl přímo před očima a vyskočil půlmetru do výšky. Posbíral jsem kaštanní střepy a jal se hodovat. Horký kaštan je jak horký brambor. Přehazoval jsem ho z ruky do ruky, než trochu vychladl, a při jeho loupání pochopil, kde se asi stala chyba. Šel jsem na to moc hrr a zapomněl jsem se poradit s odborníky na pečení kaštanů! Usedl jsem tedy k počítači a zadal do vyhledávače slova "pečení kaštanů", přeskočil jsem nabídku Ládi Hušky na pečení plodů jírovce obecného a hned v další nabídce jsem se dozvěděl, že:

"Každý kaštan nařízneme na vypouklé (špičatější) straně do tvaru písmene X. Zářez by měl být zhruba 2 cm dlouhý a 4 mm hluboký."

Příště už budu chytřejší, nebudu nic svádět na Falca ani na Vaňka a horké kaštany z trouby si budu vytahovat dál sám.

A vy to zkuste taky. Je to opravdu dobrý :-)                                                   -sv-


 

—————

Zpět