Fejeton o jmelí

18.12.2015 08:08

 "Copak hřbitov, ale jmelí, všimli jste si, co se letos urodilo jmelí. No strašně, v korunách stromů to vypadá jako nějaká orlí hnízda. A víte, že jmelí je cizopasník? Ale jděte ....????  

Copak jděte, ale jmelí, všimli jste si, doufám, co se letos urodilo jmelí?

Jmelí je pěkné, ale jsou důležitější věcí."

Slavný kousek Divadla Járy Cimrmana, zaznívající z podia vždy, když si herci nemohli vzpomenout na text své hry, vstoupil do dějin. Ale jsou opravdu důležitější věci. Třeba jmelí.

 

Jmelí je od pradávna symbol kouzla, magie a lásky. Čarovná moc je jmelí přisuzována snad od nepaměti. Keltští kněží a Druidové považovali jmelí za posvátnou rostlinu a jeho snítky věšeli v domech k zahánění zlých duchů a čarodějnic.

 

To už nepotřebuji, čarodějnice jsem nedávno zapudil.         (poznámka autora)

Keltové věřili, že jmelí zajišťuje plodnost a nosí štěsti. Podle Keltů polibek pod jmelim nosí nejenom štěstí, lásku, plodnost, odvahu ale poutá k sobě milence.

 

Tak to by se mi hodilo. Jdu pro jmelí.                                      (rozhodnutí autora)

 

Mnozí také věří, že rostlina má moc zúrodňovat zahrady. Za nejúčinnější pro tuto záležitost se považuje jmelí rostlé na vrbě, posvátném stromu.

 

A tak jsem se rozhodl, že jmelí letos nesmí u nás na Vánoce chybět. S vědomím, že pokud si má jmelí uchovat své kouzlo, nesmí se dotknout země, jsem zavrhnul koupi jmelí na tržišti, a vypravil jsem se raději do polních cest jmelí vyhledat. Měl jsem štěstí. Pár snítků se mi na ovocných stromech podél cest podařilo nalézt a opatrně je z větví vyprostit. No, opatrně? Speciálním nástrojem, vyrobeným z hrabiček a teleskopické tyče :-)

 

Na chalupě jsem jmelí zavěsil pod střechou na zápraží a na Štědrý den je přemístím dovnitř ke stromečku a budu čekat na příchod Té, co si zaslouží políbení. A kdyby taková ještě letos nepřišla, tak budu díky jmelí alespoň pro příště odvážnější :-)    -sv-

—————

Zpět