Fejeton novoroční

01.01.2017 11:07

Na Nový rok 2017 jsem se vyhrabal z postele ve znamení devítky. Ve znamení bylo to vstávání, ne moje postel. Bylo totiž těsně před devátou, devítka spolu s jedničkou je na mém rodném domě, devět se nás tam narodilo sourozenců, devítka je též na domě mé sestry, devítku jsem míval pár sezón i na zádech a devět let už nosím stent na svém srdci. Devět mmol mi po včerejším debužírování ukazoval teď ráno i můj glukometr. Devět prášků celkem mě čeká dneska spolykat.

Proto asi mi devět stupňů ukazoval dnes ráno teploměr v seknici a devět stupňů i teploměr za oknem. Ten první plus a ten druhý mínus. Ani z jednoho jsem teda radost neměl. Ven ale musím s Falcem, ať si mrzne, jak chce, aby se vyvenčil a přitom mi neutekl, a pak taky pro dřevo, abych si hned zatopil v krbových kamnech a doplnil co nejrychleji dalších devět stupňů teploty v seknici. Vše jsem zvládnul na jedničku, je přeci prvního! Taky jsem posnídal chleba s máslem a hermelín, dal si po ránu i sklenku červeného, jak jsem si to už loni předsevzal a usedl k noutbúku, abych zkontroloval dění ve světě a doma, své maily a web.

V Istanbulu se zase střílelo a vyhaslo 39 životů, střílelo se po 53 letech i v Dallasu tentokrát ale v podání Jágra a střílelo se i u nás ve Štěpánově. Připadal jsem si tu o půlnoci, jak v Las Vegas. V Dallasu a i u nás ve vsi se to naštěstí obešlo bez ztrát na životech, i když po Jaromírově střelbě a nahrávkách v Dallasu padl Paul Coffey, ztratil svoje páté místo v historické tabulce nahrávačů v NHL. Vlastně ještě neztratil, ale musí se až do příštího kola NHL o něj dělit. Hádejte s kým?! To nebude dlouho trvat.

Na webu LedecBezCenzury nám přibyly další návštěvy. Žádné historické tabulky jako Jágr tím sice nepřekonáváme, ale hranice 31800 na počítadle návštěv je již za námi a za prosinec unikátní návštěvy opět překonaly osmitisícovou hranici a dosáhly hodnoty 8282 při denním průměru 267 návštěv. Těch osmitisícovek jsme už zdolali snad víc jak Reinhold Messner. :-)

Živé E-maily mám naštěstí jen dva. Soukromý a redakční. 

Na tom soukromém jsem otevřel pár soukromých pozdravů a na pár z nich ihned soukromně odpověděl. Falcovi jsem tlumočil pozdravení od Štěpánky a on plácnul tlapkama před sebe a vyskočil půlmetru do výšky. Nevím, zda mi rozumněl, nebo jen ze mne vycítil tu novoroční radost?

Na redakčním webu ledecbezcenzury@email.cz na mě čekaly dvě zprávy, o které se chci s vámi podělit včetně mých odpovědí. Jsou dvougenerační. První psal můj sedmdesátiletý známý a čerstvý návštěvník našeho webu LBC a druhý, odhaduji tak třicátník, dosud neznámý čtenář našeho webu. Tak kterou chcete číst dřív? No, to si zvolte sami, já je zveřejním v pořadí, ve kterém mi byly doručené.

Dobrý rok, plný upřímných úsměvů ..

Stanislave,
všechno hezké v roce 2017, především dobré zdraví Tobě i Tvým blízkým, mnoho krásných okamžiků třeba s oblíbenou knihou, hezkou písní, či jen při procházce v okolí rodného Štěpánova, kde se můžeš na jaře potěšit zlatem rozkvétajících pampelišek a sněhobílou bělobou skromných sedmikrásek, na počátku léta s mateřídouškou v úvozové cestě, či konvalinkou vonnou někde u bystřiny v hlubokém a věčně zpívajícím lese  a hlavně vždycky s dobrými a usměvavými lidmi  kolem sebe.

Ti upřímně přeje    František Nápravník, Vrbice

A já mu obratem poslal svoje Péefko a odpověděl takto:

Františku,
děkuji Ti za krásná slova. I já Tě v novém roce zdravím a těším se na další náhodná setkávání v autobuse, na nádraží a nebo v té přírodě, o které tak hezky píšeš.
 
Hodně štěstí a zdraví přeje  Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova
 

Zapomněl jsem mu, já hlava vrbová, napsat, že ty zlaté pampelišky a skromné sedmikrásky s chutí i baštím. Obsahují prý nějaké hořčany, prospěšné pro mé zdraví, narozdíl od těch knih, které jen s brýlemi na nose hltám. Tak si to může nyní přečíst v tomto novoročním fejetonu. :-)

To mail od Shreka se zajímavým jménem roztrhnisikusnuhakem byl z jiného těsta:

To se moc nepovedlo

Zdravim. Celkem Vam fandim, ale na cernem pozadi je zacerneni prd platne... 

I Shrekovi jsem odpověděl taky obratem a taky jsem mu zapomněl jen tak pro legraci sdělit, že by si mohl zaměnit písmenko "s" uprostřed svého dlouhatánského jména za "d" a trochu ho posunout vpravo:

Taky zdravím,

v novém roce se to sluší. 

Děkuji i za Vaše upozornění. Vím o tom. Já to začerňování použil snad jenom 2x a vždy z recese. V Karlově případě tam ani být nemuselo, souhlasil se zveřejněním a všichni stejně vědí, že se jedná o něho. V prvním případě se jednalo o úsměvnou příhodu mého předchůdce na radnici, která je taky po Ledči obecně známá až profláknutá :-)

Přeji příjemný nový rok všem Šrekům Šrekovičům a pozor na háky :-)

Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova 

No a pak jsem ještě ze svého soukromého mailu poslal na adresu ČRo2 toto:
 
Zdravím do studia Dvojky,
 
na Silvestra se na mistrovství světa hokejistů do 20-ti let na ledové ploše montrealské haly proti Švédům objevily v českých dresech tyto dvě formace: 
Hrdinka špaček šoustal suchý koblížek. 
Chlapík kaše zbořil budík, musil.
V brance stál sám vladař a svatý Petr na střídačce. Proto není divu, že nastal nečas a prohráli jsme 2:5. :-)
 
S přáním šťastného úsměvu po celý rok  Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova
Na vysvětlenou doplňuji ještě sestavu české hokejově reprezentace do 20 let:
 
Sestava ČR: Vladař - Kalina, Hronek, Hrdinka, Zbořil, D. Krenželok, Vála, Budík - D. Kaše, M. Špaček, Kurovský - Jašek, F. Chlapík, Koblížek - A. Musil, Nečas, Š. Stránský - Suchý, Šoustal, K. Reichel. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.
 

 

 

—————

Zpět