Dvě poznání, dvě předsevzetí a jeden důchod

04.12.2016 09:16

Až dnes, ve věku 63 let a 311 dní, jsem učinil dvě důležitá životní poznání. Zní to sice pateticky, ale ta poznání jsou vlastně prostá:

1. jsem děda a mám vnoučata

2. malé množství vína je zdraví prospěšné

ad 1) To, že mám vnoučata a jsem děda, vím samozřejmě již od jejich narození, tj. 15, 9, 6 a 2 roky, ale že jsem dědou tak nádherných vnoučat, jejich vlastním dědou, že v jejich očích se taky jiskří zlomek očí mých a v jejich lumpárnách jsou obsaženy střípky mých lumpáren, je mi dovoleno poznávat až teď, kdy k sobě začínáme nalézat cestu. Proč tomu tak nebylo dřív, vím také. Byl jsem hlupák a budu se snažit to napravit. Slibuji.

ad 2)  Víno v malém množství popíjím celý svůj dospělý život. Na tomto webu jsem se vám k tomu přiznal před časem zde. Činil jsem tak však nevědomky a nepravidelně, většinou v letu a chvatu. To teď chci taky napravit. Budu tak nyní činit vědomě ve prospěch svého zdraví, což jsem již dříve sice tak trochu tušil, ale taky si to trochu nalhával. Až dnes večer v pořadu Hyde Park Civilizace mě v tom utvrdil dětský kardiolog profesor Milan Šamánek těmito slovy:

"Podařilo se zjistit, že malé množství alkoholu je zdraví prospěšné. Je to součást životního stylu, je to životní kultura. Malé množství je 4 deci u muže denně. Objektivně vzato, ten alkohol působí příznivě. V tom není sporu, hlavně u kardiovaskulárních chorob, infarktu miokardu, mozkové mrtvice, diabetes, snižuje pravděpodobnost výskytu. Kromě toho já si myslím, že nejdůležitější je ta kultura životní - Live style, že žijete prostě nějakým stylem, ke kterému to víno patří. Názory, že pít alkohol po infarktu je špatný, jsou už neplatný. Má se hned po infarktu začít zase pít, ale střídmě, malé množství a pravidelně, každý den by se mělo pít!"

Když to říká taková kapacita, jakou je profesor Milan Šamánek, kardiolog po dvou infarktech a také po transplantaci srdce, ve svých 86 letech, tak já v "pouhých" 63 letech, když jsem taky po infarktu a mám diabetes, jsem se rozhodl to taky zkusit a radikálně změnit svůj životní styl - začnu pravidelně konzumovat 4 deci vína denně nejen u muže, ale i u žen a navíc se budu častěji stýkat se svými vnoučaty. To druhé teda jen za střízliva!

Snad mi můj důchod ten nový Live style dovolí!? :-) -sv- 

 

 

—————

Zpět