Dvě babky za oknem

26.01.2018 15:51
Občas mě na chalupě navštíví sestra nebo švagrová, ale tento týden se dva dny za sebou na mě přišly podívat dvě neznámé babky. Zahlédl jsem je za oknem, jak se perou o kus žvance. Chvíli jsem je sledoval. Byly opravdu dvě a byly to jinak čiperky, jak často babky bývají. Byly však drobnější než jejich kolegyně. Oproti kolegyním jim chyběla černá náprsenka, nebo spíše taková ta černá koňadří tanga vytáhnutá až pod bradu, oproti modřinkám měly zase větší hlavu s černou pokrývkou. 
 
Vyhledal jsem si o nich v publikaci Ptáci v zahradě a na poli na straně 98 toto:
Téměř v celé Evropě se setkáváme s čilou sýkoru babkou, která neopouští svůj domov ani v zimě. Zdržuje se s oblibou v parcích a velkých zahradách, ale žije také v listnatých a smíšených lesích. Jednotlivé páry udržují pevné manželské svazky. I přes zimní období zůstávají stále spolu a často se přidružují k jiným sýkorkám, s nimi se pak toulají po kraji. Hnízdo si vybudovávají z mechu obvykle v dutině a je hustě vystláno chlupy. Při výběru dutiny není samice nijak vybíravá a spokojí se třeba s dírou v pařezu nebo s vyhnilou větví, ráda si přivlastní i budku. Staří ptáci se živí různými bezobratlými živočichy, na podzim a v zímě také drobnými semeny. V zimě sýkorky babky rády přilétají na krmítka do parků, seberou několik drobných semen a poodlétnou stranou, aby si mohly svoji "kořist" sezobat.
Tak přesně takhle to s nimi bylo. Měl jsem radost, že taky jednou čtu něco, co si na vlastní oči ověřím, že je pravda. V dnešní přehršli informací to bývá vzácné. 
Narozdíl od sýkorek, které všechny způsobně nazobnou semínko a odlétnou s ním někam stranou, kde ho rozlousknou a zbaští, tak obyčejní a bezohlední vrabčáci mají jiný technologický postup: Vlétnou do krmítka, tam přistanou na hromádce semínek a žerou a žerou, dokud je co! Tím mi zase připomněli jiné ptáky. Modré. :-) -sv-

—————

Zpět