Dva dny bez internetu

25.08.2018 14:38
V pátek 24. srpna jsme se v Obydlené Zatáčce ve Štěpánově museli na 12 hodin od šesti do šesti obejít bez elektriky. A vlastně nejen u nás, ale i v Leštině a Dobrnicích. Elektrikáři z ČEZu totiž měnili sloupy venkovního vedení VN různě po polích mezi našimi vesnicemi. 
12 hodin bez elektriky není zas tak nic strašného, řekl jsem si. Mrazák to snad přežije, sporák mám na propan butan, boiler je nahřátý a izolovaný, rádio nahradím tranzistorákem, mobil mám nabitý a notebook taky. No a voda teče a záchod splachuje i bez proudu. Jímka senkrovna jímá zrovna .ovna i bez elektřiny. Tak jakýpak copak.
 
Jenže: 
- v Leštině museli zavřít i poštu, prodejnu i úřad - bez elektriky by tam seděli zbytečně,
- televize bez elektriky je taky ve většině domácností zbytečná (tu já nemám),
- všechny ty domácí spotřebiče a udělátka taky,
- světla bez elektriky taky nesvítí, ale to za bílého dne zas tak moc nevadí.
 
Bez toho se já Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova, dokáži obejít. V troubě mám upečeného králíka a k němu potřebuji jen příbor, láhev Rebela a obyčejný votvírák. Kafe si uvařím na plynu, vousy ani podpaždí si léta neholím a fen ani vibrátor nepoužívám. A vlašťovkám a hrdličkám je to taky jedno. Ty sedají na dráty pod proudem i bez proudu. 
 
Jenže:
 
Vždyť on mi bez elektriky nepůjde internet!!!
 
To bude horší, ale těch 12 hodin to snad vydržím. 
 
Po 10-ti hodinách obnovili dodávku proudu. Hurá! Lednice začala vrčet, radio hrát a boiler se nahřívat. Internet však zůstával nedostupný. Vyzkoušel jsem vše, co mohu jako koncový uživatel udělat:
 
- restartoval jsem počítač i router, 
- zkusil obnovit nastavení sítě, 
- zavolal synovcovi, odkud ke mě vzduchem signál přichází, 
- zavolal na zákaznické centrum Tlapnet a po čase se od obou dozvěděl, že problém se nachází na převaděči v Sázavce, a pak taky v děšti, který vyhnal servisního technika ze střechy pod střechu. 
 
A tak jsme ve Štěpánově čekali a čekali, až tolik očekávaný a vymodlený déšť ustane a servisní technik se opět vrátí na střechu k převaděči. K tomu už během pátku nedošlo a tak jsme uléhali nejen bez setsakra drahých poloviček, ale i bez internetu. Nejen uléhlali i vstávali, snídali a obědvali. Během té doby jsem si připravil tento fejeton a čekal na signál, ten ale nepřicházel a tak čekám dál, jak zpíval Nightwork. Zatím marně.
 
Přiznám se vám, že jsem sice žádný absťák během té dlouhé odluky nepocítil, a to ani po internetu, tak po té drahé polovičce, ale odpovědnost za web a jeho provoz to tedy ano. Naštěstí má k němu přístup i moje dcera Štěpánka, která mi ho po dobu výpadku internetu v Bohem a Tlapnetem zapomenuté obydlené zatáčce pohlídala z nedaleké Světlé. Když mě v sobotu odpoledne na chalupě navštívila, pomohla mi se na chvíli k internetu připojit přes její vychytralý mobil a já mohl hloupoučký fejeton na web LBC vložit sám.
 
Ještě že nejsem účastníkem žádné sociální sítě, tedy kromě webu LBC, který je prý podle Mimoně ale sítí kanalizační. :-) Proto jsem po dva dny jako hlavní kanalizátor ani nikomu nechyběl a kdybych se vám k tomu nepřiznal, tak byste o tom vy, čtenáři webu LBC, včetně Mimoně, ani nevěděli. A tak jsem nelenil a za tepla to na sebe napráskal. :-) 
 
Možná, že se snad toho chybění dočkáte, až jednou... -sv-
 
Před 17. hodinou se internetový signál objevil a o pár minut později mi dokonce servisní technik sám zavolal a vysvětlil, že musel opravit zesilovač, abych si připojení zkontroloval. Tak tedy tenhle dovětek kurzívou píšu a do světa posílám už přes opravený zesilovač a u Tlapnetu za tři stovky měsíčně zůstanu dál. :-)
Foto: Štěpánka a iPhone

—————

Zpět