Dublin nad Sázavou

10.07.2016 08:11

Na levém břehu Sázavy pod Velkou strání vyrostlo během tohoto týdne nové sidliště nazvané irsky An Dublh Linh (Tmavá tůň), budoucí hlavní město Irska Dublin. Nezaložili ho však žádní věrozvěsti, kteří se pár let předtím toulali někde po Velké Moravě, ani Keltové, ale po vzoru dánských Vikingů členové Sdružení historického šermu Thorwaldsons, kteří se sem připlavili na své kopii vikinské lodi Drakkar. Postavili své stany, vybudovali opevněné sídliště, založili rodiny a různá řemesla. Čekali na devátý červencový den, na který sem pozvali domorodce z nedaleké Ledče nad Sázavou, aby jim předvedli svoje bojové a mořeplavecké umění a styl života v 10. století. 

Pozvali též svoje přátele z ostatních sdružení historického šermu ze všech koutů země české, aby jim pomohli v boji, ať už jako spolubojovníci či protivníci. Nesměli chybět ani ledečští ochotníci z divadelního sdružení Mimochodem a různí potulní obchodníci, řemeslníci a další fíci z širokého okolí. Dorazil i ctihodný Stanislav, svobodný pán ze Štěpánova se svou fúrií Fábií. :-)

Bitvy proběhly to sobotní odpoledne hned dvě. Jedna v 15 hodin, kdy dánští Vikingové vpluli do ústí řeky Átha Cliath, utkali se s místními Kelty a obsadili Tmavou tůň. Pak následovali mírumilovné hry pro děti, pohádka v podání divadla Mimochodem a samozřejmě nepřetržité pohoštění a osvěžení příchozích. Prostě mírný rozkvět a sociální jistoty. Děti si mohly ulovit ostrým oštěpem i vorvaně. :-)

Druhá bitva pak proběhla o dvě hodiny později, kdy opět po rozbouřeném sázavském moři připlul Drakkar plný Vikingů (mužů Fjordů), ale tentokrát norských. Opět se rozpoutala zuřivá bratrovražedná bitva, která nemohla mít vítěze ani poražené, protože na vyznavače historického šermu ještě čekalo klání třetí - přátelské večerní posezení u medoviny a posléze nedělní úklid bojiště, sídliště, hradiště, kotviště, seřadiště, cvičiště, hlediště, jeviště, ohniště, tržiště, trdliště, pohřebiště i parkoviště.   

I tentokrát Vikingům přálo počasí a přízeň publika a jestliže Vikingové na louce u Sázavy založili Dublh Linh, tak Sdružení Thorwaldsons založilo další zajímavou tradici, která stála za zhlédnutí a podle slibu hlavní organizátorky TaRendy bude stát i příští roky. Vikingům se totiž na zdejším břehu řeky Sázavy, kam se přistěhovali po roce 2014 ze Zahájí, zalíbilo a budou se sem rádi každým rokem se svolením Města Ledeč nad Sázavou vracet.

Malá bojovnice Kira se tentokrát krvavé řeže zúčastnit nesměla. Vzali si ji do péče prarodiče a vozili ji proti její vůli v sedačce raději dál od Tmavé tůně a bojové vřavy po nedaleké cyklostezce - necyklostezce, kde jde ale také občas při smíšeném provozu o život. Vztekala se, volala bojové pokřiky, zatínala pěstičky, ale při závěrečném hodnocení bitvy však již chybět nesměla a měla hlavní žvatlavé slovo. Jednou to prý po mamce TaRendě převezme a pak uvidíte! -sv- 

O Bitvě píše i HB Deník zde. Trochu víc (asi tak o 1000 let) se ale plete v letopočtech :-)

Pozvánku na Bitvu naleznete zde.

Zprávu z loňské Bitvy jsme přinesli zde.

Čekání na Vikingy. TaRenda uprostřed louky zápasí s mikrofonem a historií.

Loď Drakkar s Vikingy přiráží ke břehu. V pozadí rozbouřená Sázava.

Průzkum aneb rokognoskace před útokem. Ten bude zřejmě frontální.

Bitva začíná. Malá bojovnice Kira chce bojovat. Její komorná Áďa je však bezhlavě proti.

Sám proti přesile, jako kůl v plotě? Kdepak, vojevůdce promlouvá k davu. 

Bitva o Dublin. Do toho jsme Kiru přeci pustit nemohli. Ta by jim dala! :-)

 

—————

Zpět