Dohodnuto!

23.03.2018 00:23

Včerejší Havlíčkobrodský deník na svém webu přinesl v 10:00 hodin následujíci zprávu:

Obyvatelé Ledečska o přímý autobus do Havlíčkova Brodu nepřijdou. I v roce 2020, kdy Kraj Vysočina plánuje změny v dopravní obslužnosti, budou mezi Ledčí a Brodem jezdit čtyři autobusy denně, bez toho, aby obce musely na spoje doplácet. Dohodli se na tom starostové Ledečska a Kraj Vysočina.
 
Do Havlíčkova Brodu budou jezdit ráno dva autobusy v 6:52 a v 7:43 hodin. Z Havlíčkova Brodu do Ledče pojedou odpoledne dva spoje, ve 12:08 a v 15:08. Ostatní spoje budou vlakem nebo v kombinaci autobus a vlak. Koncept veřejné dopravy kraje má naplno začít v roce 2020. O problémech s plánovaným rušením přímých autobusů z Ledče do Brodu psal Havlíčkobrodský deník loni na podzim.
 
Kraj Vysočina chystá od roku 2019 nový integrovaný systém veřejné dopravy. Hustota dopravy se má zvýšit, spoje budou kvalitnější. V Ledči nad Sázavou se ale neradovali, kraj naplánoval, že Ledečsko přijde o výhodný autobus do Havlíčkova Brodu. Podle Kraje Vysočina ale měl autobus nahradit mnohem lepší vlak. To se obyvatelům Ledečska nelíbilo. Sepsali petici, vzbouřili se i starostové obcí Ledečska, na pomoc pozvali i senátora Jaromíra Strnada (ČSSD). Nakonec obě strany, starostové i kraj dospěli k dohodě.
 
Jak konstatoval starosta Ledče Zdeněk Tůma, jednání ale nebyla vůbec jednoduchá. „Stále jsme byli odkazováni na možnost připravované komfortní železniční dopravy. Jelikož jsme se s touto variantou nehodlali smířit, stále jsme vyvolávali společně se starostou Vilémovic a starostou Světlé nad Sázavou další a další jednání, která byla vedena v uplynulých dvou měsících přímo s hejtmanem Běhounkem za přítomnosti našeho senátora z Čáslavi Jaromíra Strnada," informoval starosta Tůma.
 
„Po sérii jednání přímo hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka se zástupci samospráv došlo ke stabilizaci řešení linkové autobusové dopravy, spojující Ledeč nad Sázavou a Leštinu u Světlé a linky Ledeč nad Sázavou a Světlou nad Sázavou," potvrdila informaci o dohodě mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Jak dodala, z pohledu kraje je v rámci regionu počítáno s drážní dopravou, jakož to páteřním spojením Ledečska s Havlíčkovým Brodem. „Na posledním jednání, které se uskutečnilo 23.3.2018 ???! ve Světlé nad Sázavou, zástupci přítomných obcí vyslovili souhlas nad podobou předložených návrhů řešení," dodala Svatošová.
Celou zprávu si můžete přečíst zde.  -sv- 

—————

Zpět