Doba klikací

06.12.2018 00:06

Žijeme v době, kdy se k informaci, kterou sháníme, dostaneme v mžiku pouhým kliknutím. Stačí do vyhledávacího okénka Google napsat klíčové slovo a kliknout na Enter a máme před sebou nabídku článků, ze kterých si můžeme pouhým kliknutím vybrat a nalézt potřebnou informaci. To většinou, máte-li dost rychlý internet, vyhledávač a taky štěstí ve výběru článku, trvá pár jednotek vteřin. Horší už to je, když zavítáte na oficiální stránky některých českých měst a obcí. Když přimhouřím oči nad malými obcemi, které nemají prostředky na stálého informatika a stránky dost často spravuje sám starosta, a zavítám na stránky obcí II. typu, což jsou povětšinou obce s placeným informatikem nebo dokonce s celým informačním centrem, tak bych očekával v Digitálním Česku a v Době klikací odpovídající dostupnost informací taky v řádu jednotek vteřin. Bohužel tomu tak není.

Za všechny uvedu příklad ze stránek Perly Posázaví:

Minulé pondělí 3. prosince jsem na stránky www.ledecns.cz zavítal ve snaze zjistit, kdy se bude rozsvěcet vánoční stromeček. Na Úvodní stránce ani v Aktualitách jsem takovou informaci nenašel. To jsem měl za sebou již 3 kliky! 4. klikem jsem rozbalil Kalendář akcí a 5. klikem přešel na list č.2. Tam jsem svým novinářským nosem odhadl, že bych se nějaké informace mohl možná dopídit v článku Adventní čas se blíží, 6. klikem jsem tento krátký článek otevřel a u něho byl přiložen letáček SVČ Ledeč 2018advent.jpg, který jako 7. v pořadí čekal na moje finální kliknutí. Po 60-ti vteřinách se přede mnou rozzářila kýžená informace:

Žijeme v Době klikací, když chcete v pondělí zjistit, kdy se bude rozsvěcet vánoční strom na náměstí, stačí pouhých 7 kliků a 60 vteřin k tomu, abyste se dozvěděli, že už od neděle svítí!

To rozum nebere!? -sv-

—————

Zpět