Do nové sezóny

19.06.2016 00:34

V svém archívu Ledečských novin jsem vyhledal a přepsal článek Jardy Habáska ze srpna 2003, který v mohém i po 13-ti letech vystihuje dnešní situaci ledečské kopané. Myslím, že je škoda ho nyní nepřipomenout, neoprášit a nepoužít jako návod pro jednání a pro odpovědi na otázky: Ale co dál? a Co proto uděláme? Něco z toho, o čem Jarda tehdy psal, je již pasé, divize je dnes, předpokládám, ještě vzdálenější než tenkrát, ale mnohé stále ještě stojí za zamyšlení :-) Zamyšlení pro výbor FK i pro Město. -sv-

DO NOVÉ SEZÓNY - Ledečské noviny 8/2003

S fotbalem v Ledči se oficiálně začalo v roce 1924, tj. před 79 lety. I když se už podařilo v minulosti, aby A mužstvo hrálo krajský přebor, je sezóna 2002/2003 zatím sportovně ze všech nejúspěšnější. Nejen díky mladšímu dorostu, ale i B mužstvo poprvé v historii postupuje do krajské I.B třídy a první celek obsadil bronzovou pozici v krajském přeboru Vysočina.

Ale co dál?

Tuto otázku si sami kladou všichni, kteří se fotbalu v Ledči věnují.

Je jisté, že hlavním úkolem B mužstva pro novou sezónu je udržet se v I.B třídě. Ten, kdo si myslí, že „áčko" může za rok hrát divizi (silnou moravskou skupinu), je naivní.

Nemáme materiální zázemí. Šatny postavili naši předkové v roce 1952, tj. před více jak padesáti lety. Hřiště a zázemí přestalo nebo pomalu přestává odpovídat legislativě ČMFS (kabiny, sprchy, WC, bezpečnostní zóny atd.).

Doposud není dořešeno tréninkové hřiště! Areál Na Pláckách nevlastní ani město Ledeč, ani TJ KOVOFINIŠ (Pozemkový fond). Stávající trávník na jediném hřišti, kde můžeme hrát, dožívá (vybudován před cca 25 lety v roce 1979) a v některých místech připomíná hřiště spíš oraniště.

Krytí nákladů na činnost je každým rokem hororem, který nekončí kolapsem jenom díky přispění jednotlivých vedoucích a trenérů mužstev, členů výboru a dalších pomocníků, kteří kromě času věnují i vlastní finanční prostředky. A nebýt některých ledečských firem, nemohli bychom mužstva přihlásit do krajských soutěží.

V takové situaci se zdají myšlenky na divizi nereálné. Ale hráči, město, organizační pracovníci a sponzoři se pokusí o nemožné. O postup do divize nejdéle do čtyř let.

Co proto uděláme?

Urychleně s pomocí radnice musíme vytvořit předpoklady pro vybudování nového sportovního areálu na stávajícím letním stadionu (hřiště, kabiny, hala, bazén). Do budoucna nelze podporovat neekonomickou myšlenku roztříštěnosti sportovišť v Ledči.

Dořešit s konečnou platností umístění a vybudování náhradního hřiště.

Řešit organizační postavení oddílu.

Věnovat mimořádnou pozornost žákovským a dorosteneckým mužstvům, aby do čtyř let vznikl kádr vlastních odchovanců, kteří budou mít výkonnostně na divizní soutěž. Nejlepší trenéři musí jít k mládeži! Na velké nákupy hráčů oddíl nemá prostředky.

Nalézt takové sponzory, popřípadě majitele klubu, kteří by finančně zajistili řádný, profesionální chod oddílu.

Jako trenér u „áčka" po úspěšných třech letech skončil Mirek Kouba, držitel trenérské licence UEFA – A.

Od nového roku povede „áčko" Milan Machala – hlavní trenér, Josef Příhoda – asistent a Jarda Červenka – vedoucí mužstva. U „béčka" zůstávají Jaromír Vágner – trenér a Jirka Mašek – vedoucí mužstva.

Pozor změna!

Dorost již nebude hrát předzápasy v neděli „áčku", ale v sobotu „béčku".

J.Habásko 

—————

Zpět