Žena a srdcový král

09.03.2018 00:09
Z obrazu na stěně mého pokoje se na mě dívá černooká, černovlasá žena, která si v prstech vyzývavě pohrává s kartou srdcového krále. "Koukejte, koho jsem si to vytáhla!" V pozadí v levém horním rohu je tatáž žena spoře oděná zachycena ve společnosti nějakého tuctového pána či bonvivána v cylindru, s čímž se ale nijak zvlášť nechlubí. Možná, že si však ta žena nepohrává s kartou, ale spíše se srdcem nebo osudem toho dobrotivého krále?
Kdo vlastně je ta žena a kdo je ten král? A co vlastně ten obraz symbolizuje? Nebo zachycuje? Á je správně - obě postavy jsou pouze symbolické. Odlišují se nejen věkem, krásou, velikostí, upřímností a významem, ale i grafickou technikou. Zatímco velkoplošná a výstavní žena je nakreslena mastným uhlem a prsty, karta s králem je kolorovaná drobná kresba perem a tuší, lazurovaná olejem. 
Obraz vznikl někdy kolem roku 1977. Původně to měla být pouze předloha pro plakát na večer poezie pořádaný studentským divadlem Pod podlahou na strahovských kolejích. Název toho pořadu si také pamatuji, zněl Jeho blues. 
Můj námět se studentům líbil, problém však byl s jeho případným tiskem, který by pro studentskou kapsu vyšel příliš draho. Tehdy levné kopírky ještě neexistovaly, se vším se muselo do n.p. Tiskárny. Dokumenty Charty 77 se tenkrát přeci rozmnožovaly přepisem na psacím stroji přes kopíráky. Taky jsem se té činnosti tehdy účastnil a dodnes mám složku s dokumenty doma. 
Když se plakát nekonal, tak jsem si ten námět nechal jen sám pro sebe a dál ho dopracoval po svém a po 40 let tak zdobil stěny všech mých příbytků. Stěhoval se se mnou ze Štěpánova do Prahy, z Prahy do Leštiny, z Leštiny do Ledče a z Ledče zpět do Štěpánova. Kruh se uzavírá a osud srdcového krále též. 
Když si někdo pokusíte vygůglovat, co vlastně klíčová slova "srdcový král" znamenají, dozvíte se prvoplánově, a to hned na několika stránkách, že se jedná o muzikál divadla Kalich na písně z repertoáru Elvise Presleyho. Toho tedy můj srdcový král nesymbolizuje! To ho spíše vystihuje ten pán v cilindru. :-)
Po pečlivějším hledání se však můžete dopátrat ke skutečnému významu této graficky povedené, známé a přítulně působící žolíkové karty. Srdcový král kromě toho, že připomíná šibala Jana Wericha, značí hlavně: 
...přejícího otce, manžela, přítele nebo i milence, ale hlavně vždy nějakého staršího muže, který přináší vždy dobro. Jeho city jsou opravdové, jsou zárukou vzájemného porozumění především v duševní oblasti, ale též i v pracovních aktivitách. Bývá vstřícný a laskavý. Praktický, ochotný a tvořivý. S dobrými názory, postoji, užitečnými nápady. Vážený spolehlivý obětavý muž. Upřímný a inteligentní. Přináší dobrou rodinnou atmosféru, odannou lásku a trvalý vztah...
To vše najdete zde.
A ta krásná žena? Ta má na vybranou. Buď srdcového krále, nebo nějaké ty náhodné a prázdné vztahy s odcizenými pány s koltem a v cylindru. Teď na stará kolena ji říkám lakonicky Holka z plakátu.
 
Tak jsem si v roce 1977 nakreslil svůj osud. Něco jako obraz Doriana Graye. -sv-
 
09.03.2018  19:33  Hezký, ten obrázek mám moc ráda. :)  Štěpánka
A teď mu už i rozumím, můj srdcový králi.

—————

Zpět