Divadlo za oknem

22.11.2017 00:22
Za oknem se mi teď každý den odehrává nádherné divadlo. Ke krmítku se slunečnicovými semínky se slétají nejen sýkorky koňadry a obyčejní vrabčáci, ale také sýkory modřinky, brhlík lesní, vrabec polní a včera jsem zahlédl i hýla obecného. Nejprve jsem si myslel, že je to snad zatoulaný barevný papoušek anebo nádherně vybarvená a vypasená pěnkava, kterou jsem již z jara zahlédl na zahradě, ale podle tmavého tlustého zobáku a červeného tělíčka to musel být hýl. Tak trochu neohrabaně jak ptačí slon přešlapoval na jabloni kousek od krmítka a jakmile mě zahlédl za oknem, poodletěl na další strom. 
 
Hýl obecný (Pyrrhula pyrrhula, jak by řekl venkovský právník) se objevuje na zahradách v zimních měsících, zvláště když napadne sníh. A ten včera ráno napadl. Žije především v jehličnatých lesích s bohatým porostem, ty tu máme za humny, ale často se usadí i v hustěji zarostlých parcích a velkých zahradách. I to můžeme u nás ve vsi hýlovi nabídnout. Živí se semeny a bobulemi, ale mláďata krmí zprvu hmyzem. Toho tu u rybníka bývá  taky dost. Patří mezi pěnkavovité, ahá, proto jsem si ho spletl s pěnkavou. Od mládí v zajetí chovaný jedinec se naučí zpívat i pěkné flétnové melodie, které mu člověk přehrává. To zkoušet nebudu, i když tu zobcovou flétnu taky mám. Umím však na ni zahrát jen Hele, lidi, nechte chvilku zmatků. Teď už mi úplně stačí, že mám občas za mrazu hejla na nose. :-)
 
Sýkora modřinka je pro změnu legrační čiperný ptáček. Oproti hýlovi i koňadře je menší a nemá černou hlavičku, ale jen takovou obyčejnou sepranou šedomodrou rádiovku, či snad jarmulku?, s bílou obrubou. Vypadá jak maličký skalpovaný Sam Hawkins. Nejdřív jsem si myslel, že je to nějaký koňadří mrzáček, nedochůdče, nebo tak něco. U krmítka za oknem se jich totiž moc neobjevuje, tak 2-3 kousky, ale než si jich stačím všimnout, jsou i se semínkem fuč. Vyfotit je jen tak přes okno je nemožné. Tak jsem pro vás její obrázek vygůgloval a i s hýlem vám je oba představuji, ať vidíte, v jaké krásné společnosti se teď pohybuji. 
 
Prosím seznamte se, pan Hýl vlevo, slečna Modřinka vpravo. Ti na obrázku jsou však dost vypasení, ti, co znám já, ti, co my létají ke krmítku, jsou chudší. Asi je málo krmím. Ale kukuč mají stejný. :-) -sv- 
 

—————

Zpět