Pachatel se vrací

14.07.2018 00:14

Tak až těsně před půlnocí jsem si včera uvědomil, že byl pátek třináctého. Stalo se tak až v okamžiku, kdy jsem začínal psát tento fejeton a v kolonce Datum mi naskočilo 13.07.2018 23:43. A vite, že mi to datum vůbec, ale vůbec nevadilo? Prožil jsem ten den totiž v jednom zápřahu a neměl čas myslet na pitomosti, natož na pověru o páteční smůle. 

Pro mě to byl vlastně šťastný den. Setkal jsem se během něho postupně se všemi svými třemi dcerami a taky s vnoučaty. Přitom ale nešlo o žádnou rodinnou oslavu či sešlost. Měl jsem původně jen za úkol vyzvednout malou vnučku ze školky a postarat se o ní až do osmé večerní.  

Na tom by snad taky nebylo zase tak nic zvláštního, kdyby se ta mateřská školka nenacházela na Pláckách a já se tedy po letech vrátil na místo činu, kde jsem se jako starosta a projektant 2v1 postaral v roce 2010 o rozšíření kapacity školky o další třídu, k čemuž jsem tehdy navrhl využít opuštěný služební byt. Samotný byt by plošnou výměrou na zřízení další třídy nestačil, ale s plochou přiléhající lodžie to již bylo v normě. A tak tehdy od 1. září 2010 zahájila MŠ Družstevní provoz s novou třídou pro dalších 12 dětí. A nyní po osmi letech do ní sice jen přechodně dochází i moje vnučka Kira. 

Kruh se uzavírá v pátek třináctého! :-)

A to mi její maminka a moje dcera Renata ráno kladla na srdce, abych Kiru vyzvedl až po půl třetí odpoledne a v šatně posbíral veškeré její oblečky a vzal je sebou domů.

"Mají tam taky hezkou mladou učitelku. Tu si mám taky vzít domů?" zavtipkoval jsem.

"Ne! Tu tam nech být! To ti jedna zkušenost nestačila?" returnovala dcera Renata.

"A její oblečky? Ty bych si nemohl odnést?" zkoušel jsem return vrátit.  

"Ani oblečky. Ty se postarej jen o svoji vnučku a její oblečky, dědečku!" smála se na mě.

Jak mi nakázala, tak jsem učinil. Kíšu s rozkošným culíkem ve vlasech jsem vyzvedl, na mladou a taky rozkošnou učitelku se jenom nesměle usmál a její oblečky nechal na pokoji. V rychlosti se rozhlédl po třídě, která už ani nepamatuje, že byla kdysi bytem a že se tam děti nejen vychovávaly, ale možná i plodily a oblečky svlékaly i mladým rozkošným maminkám. :-)

Během měsíce jsem tak navštívil v Perle Posázaví díky svoji vnučce Kiře už dvě budovy mateřské školy a zažil přitom docela příjemné přijetí a pocity. To v té třetí by to asi s přijetím a pocity bylo horší. Tam na mě učitelky asi nevzpomínají v dobrém. Před deseti lety se mnou totiž válčily. A maminky děti z křesťanské třídy jim v tom sekundovaly. Byla z toho petiční kauza, kterou řešilo až zastupitelstvo města. Zbytečná kauza plná emocí, zášti a nepochopení. Netuším, jak je tam tomu dnes, ale tenkrát na školkové zahradě 28. října hloupost a pelyněk kvetly nejenom v pátek třináctého. Ustál jsem to a paní ředitelka také.

Jo a taky mě při pohledu do druhé třídy MŠ Družstevní v pátek třináctého napadl trojitý význam zkratky 2v1 pro radniční posty, a to tzv. PUŠ: 

Projektant projektuje, Udavač udává a Švec podráží. :-)

No vidíte, děda jde vyzvednout vnučku ze školky a co se z toho nakonec vyvrbí! :-) -sv-  

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ledečské noviny č.9/2010 str. 6  Informační servis

  • Nová třída v MŠ Družstevní
 Do budovy mateřské školy v ulici Družstevní na Pláckách mohlo 1. září 2010 nastoupit o 12 dětí více. O tolik míst byla totiž rozšířena kapacita této mateřské školy Nová třída vznikla přestavbou původního bytu. Přestavbu schválilo zastupitelstvo města dne 26.4.2010. Stavební práce provedla přes prázdniny městská firma TS Ledeč nad Sázavou, s.r.o. nákladem 1.530.697,- Kč, když navíc oproti projektu byla vyměněna všechna okna a dveře, opravena fasáda a střecha. Vybavení třídy přišlo na dalšího půl milionu korun. Dětem i jejich nové učitelce se ve třídě líbí, rodičům, kteří je první den do nové třídy doprovodili, prý též.  -sv-

—————

Zpět