Další setkání s ...

21.10.2016 09:55

Víte, kdo nebo co je to vejmrda?

a)       naplavenina z Kroměříže,

b)      ten, kdo s vámi vyjebe,

c)       nebo jablečný křen?

Cé je správně, i když se někdo z vás bude možná hádat, že správně je i á i bé. V každém případě jsou vejmrda nebo třeba i štrúdl krásná, v prvním případě i jadrná, česká slova, která používali naši předkové ještě nedávno. Určitě krásnější jak anglosaské dresink anebo buzerantské závin. I když ten štrúdl zavání nejen jablkem, ale i germanismem. Naši předkové používali i jiná slůvka nebo rčení. Například dědečkové ještě nedávno říkávali:

„Sám si vařím, sám si peru, že se na to …….."

Sám teď v roli dědečka si takhle ale nenaříkám, protože poznávám, že vařit si sám má taky svoje nesporné výhody. No řekněte: Kdo by se mi dělal se cmundou, kulajdou, couračkou, oukropem, uhlířovinou, kubou, štrúdlem nebo právě s tou vejmrdou? 

Že stále ještě nevíte, o čem je řeč, co nebo kdo je to ten (ta) vejmrda? 

Tak vejmrda může být samozřejmě i ten, kdo s vámi občas vyjebe, může to být i ten (ta) naplavenina, která trápila a trávila ledečskou kotlinu, ale v kuchyni, o které bude dále řeč, to je výborná příloha ke grilovanému masu, ovaru nebo i uzenému kolenu. Vlastně takový jablečný křen. Proto říkám: 

Cé je sice správně, ale ne tak výstižné, jako ta vejmrda. :-)

Ještě k tomu kolenu, na které ve finále taky dojde. To si občas dopřeji a rád. Má pro mě dvojí půvab a užitek. Pochutnám si na něm já i pes Falco a oba dva minimálně dvakrát. Já na masíčku a taky vývaru a Falco na pořádných kostech a vařené kůži, kterou mu nakrájenou na kostičky přidávám do jinak ne zrovna vábných granulí. Ty se těmi kostičkami navoní, omastí a pak Falcovi lépe šmakují. Měli byste ho vidět, jak si odnese tu největší kost z kolena ven, ulehne s ní uprostřed dvorku, uchopí ji mezi tlapy a hryže a hryže. Anebo jak vylizuje mastnou misku. :-)

Na mě zbyde voňavé masíčko z kolena a právě k němu si občas udělám tu báječnou vejmrdu. Stačí mi k tomu nastrouhat jedno kyselejší jablko, jednu mrkev a trochu křenu. To vše najdu na zahradě. Pak k tomu přidám dvě lžíce vývaru z toho kolena, jednu octa, trochou pepře a soli, vše promíchám a nechám, než se koleno uvaří, uležet.

No a ve finále na talíř rozprostřu plátky teplého kolena, vedle nich hromádku vejmrdy, měkký haberský chleba, k talíři hojnosti na stůl postavím orosený půllitr s pivkem, chopím se příboru a popřeju si dobrou chuť. A vám též. 

Asi na mě není taková roztomilá podívaná, jako na Falca s kostí na dvorku, ale věřte, že takové setkání s vejmrdou bývá příjemné a když se mi omrzí, tak je tu ještě cmunda, kulajda, couračka, oukrop, uhlířovina, kuba a domácí štrúdl.  :-)  -sv-   

—————

Zpět