Další nečekaná návštěva

06.04.2016 04:06

Ráno jsem jako každý den vypustil psa na dvorek, nechal otevřené domovní dveře a šel si chystat snídani. Po snídani, když jsem se vydal zkontrolovat psa, jsem ve verandě narazil na nečekanou návštěvu. Za dveřmi stála ropucha! Tím nemyslím sousedku, či svoji bejvalku, ale skutečnou obrovskou ropuchu obecnou (Bufo bufo). Napadlo mě, jestli to není třeba princezna zakletá, a sbíral jsem odvahu jí jak švarný junák políbit. Ale na poslední chvíli jsem zjistil, že je již zadaná a že přišla s outěžkem. Na zádech za hlavou jí totiž seděl mnohem menší sameček přilepený jak pišingr na petrklindě! Zřejmě k nám do chalupy zabloudili při svatební cestě k rybníku Návesáku. Byli oba tak oškliví!! Ale také vlastně roztomilí, jak spolu přitisknuti putovali světem, aby se někde ve vodě spářili. :-)

Nejprve jsem si při pohledu na ropuchu vzpomněl na české přísloví: „Kde se usídlí ropucha ve sklepě, znamená to štěstí." Ne, že bych o štěstí nestál, ale sklep nemám a sdílet s ropuchou komůrku, se mi ekluje, kór když už má na krku frajera. To je o mně známo. Tak jsem je vynesl ven a pustil je raději k vodě.

Vždy, když mě navštíví nečekaný a neznámý host, snažím se o něm něco dozvědět, a tak jsem si o ropuchách taky něco vygoogloval.  

Počátek dubna je obdobím, kdy se v ropuchách probouzí rozmnožovací aktivita. Aby se mohly spářit, vylézají za svých děr, kde přezimovaly a putují ke své rodné vodě. Populace samečků je přitom mnohem početnější. Je jich 4 až 6x více než samiček, proto se snaží vyhledat si vhodnou partnerku již cestou k vodnímu zdroji. Samci pevně obejmou partnerku v místech za jejíma předníma nohama a nechají se donést až k vodě. Samečci jsou přitahováni převážně taktilními vjemy. Reagují na každý předmět, který se pohybuje. Někteří nezadaní samci se snaží soka ze hřbetu samičky sundat. Přitisknutý samec je odkopává zadníma nohama a vydává obranné zvuky, které jsou v době rozmnožování slyšet téměř neustále. Zní jako „kvoak-kvoak-kvoak“ či „ong-ong-ong". Objímavý reflex samců mohou vyvolat i předměty, které samičku připomínají jen vzdáleně. Byli pozorováni samci objímající ústí gumové hadice či hlavu kapra. Pokud je poměr pohlaví obzvlášť nepříznivý, může se stát, že samičku bude objímat několik samečků najednou. Ta se pod jejich tíhou může dokonce i utopit. Jelikož už se poté nebrání, přichází další a další samci, kteří ji objímají. Takto vznikají tzv. „ropuší copy".

Během páření je ropucha aktivní i přes den, avšak potravu nepřijímá. Samice opustí vodu brzy po spáření, samci obvykle setrvávají déle (řádově se jedná o několik dní). Co se samotného aktu týče, má vedoucí roli samice.

Tak si říkám: „Nepřipomíná vám to něco?" :-)  -sv-

—————

Zpět