Cyklista František

18.05.2018 00:18
S Františkem se můžete setkat nejen na tomto webu, ale i v kopcovité krajině kolem Vrbice, odkud vyjíždí na kole i se zátěží sedmi křížků na projížďku rodným krajem, při které tentokrát organizoval sraz spolužáků smrdovské obecné školy ročník narození 1946! Z té sobotní vyjížďky nám poslal pozdrav:
 
V sobotu jsem byl ve Smrdově-Sázavce. Už při příjezdu od Ovesné Lhoty jsem začal bedlivěji pozorovat, jak na obzoru se zatahuje obloha. 
"Ale to do Smrdova dojedu. Tam se vždycky někde schovám," pomyslím si a jedu dál. Vlastně už jen brzdím. Je tam plno zatáček a je to pěkně z příkrého kopce dolů, až k vlakové zastávce. Teď trochu zase do kopce a jsem uprostřed obce. Chvíli se posadím a odpočívám. Tu se otočím ke vchodu do hostince - Klubu labužnických pohodářů.
"Dnes otevřeno od 18 hodin," čtu fixou napsaný vzkaz. Je krátce před pátou, tedy čas, kdy je obvykle hostinec už otevřen. Nasedám opět na kolo a vyjíždím po silnici. Rozhoduji se, že již tu necelou hodinku čekání využiji a upravím hrob na hřbitově, kde odkvétají jarní květiny. Jedním okem stále pozoruji oblohu. Vím, že v případě potřeby mám možnost se rychle někde ukrýt, byť by to bylo v čekárně před obecním úřadem.
Před šestou se vracím do obce. Za několik minut přijíždí i hostinský Michal, s nímž dojednáváme termín a menu na našem srazu. Vyprovázím ostatní účastníky schůzky. Všichni pozorujeme oblohu. Bouřka se nám asi zase vyhnula. 
Potkáváme paní Pejcharovou. Ta pracuje v místní mateřské škole a na obecním úřadu. Věra se jí ptá, zda-li by nebyla možnost podívat se do školy. Možné to je. Takže v úvodu našeho setkání zase jednou navštívíme školu. Budu to muset říci hostinskému Michalovi, protože tím pádem my se chvíli opozdíme. 
Zastavuji se i u Karbanových. Na dvorku je tentokráte jen paní. Prohodíme několik slov. Říkám jí o termínu našeho srazu. Pak zamířím tedy směrem k Benešovým. Tam jsem zastihl jen syna. Slíbil, že pozvání mámě vyřídí. Ostatně mám ještě celou řadu možností jim to připomenout. Chvíli si ještě povídáme o všem možném a já pak odjíždím směrem k vlakové zastávce. Čeká mě trasa strmého stoupání k Ovesné Lhotě. Zastavuji se a telefonuji Věře. Takže Věra také o termínu srazu ví. I s Věrou si budu ještě telefonovat, i když je možné, že se náhodně ještě v Sázavce potkáme...... . Obvykle na hřbitově. 
 
Přeji hezké dny a také i trochu toho májového deště ....                                František
 
Kdo tu trasu Vrbice - Ovesná Lhota - Sázavka a zpět znáte (profil tratě: Vrbice 510, Ovesná Lhota 550, Sázavka zastávka 450, Sázavka 500 m.n.m.) tak si to Františkovo "trochu do kopce a trochu z kopce" dokážete představit! Já bych to tedy šlapat ani tlačit nechtěl. :-) A to i kdyby si to z Kynic zkrátil polní a lesní cestou přímo do Ovesné Lhoty.
 
Ale s tím májovým deštěm to Františkovi vyšlo a sraz se jim zajisté taky vydaří. :-) -sv-
 
Grafické znázornění profilu Františkovy tratě pro vás sestavil -sv-  Délka tratě 11,5 km!

—————

Zpět