Chumelí, chumelí

19.11.2017 07:21
Chumelí a chumelí,
vyskákejte z postelí,
poběžíme pro jedličku,
pro kapra a pro jmelí.
Na slova říkánky Jiřího Žáčka jsem si vzpomněl dnes ráno, kdy s týdením zpožděním do naší vsi přijel Martin a jeho bílý kůň nám zalehl celý dvůr. A nejen dvůr, ale i celou zahradu, náves a celou obydlenou zatáčku. Naštěstí to byl jen takový poprašek, jen takový krátký trailer na skutečnou zimu, která nás možná čeká. Přesto moc aut po ránu po krajské komunikaci přes naší ves nejezdilo. A není divu. Vždyť zaprvé skončila objížďka a zadruhé při prvním sněhu se na silnicích dějí divy. Já jsem za celý život havaroval jen dvakrát, vždy však na prvním sněhu a vždy na Ledečsku. 
 
Vlastně jeden menší karambol na sněhu jsem absolvoval ještě někdy před 15-ti lety na Kaplicku, kde nás při návratu ze služební cesty zastihla namrzající plískanice a já za volantem služebního Formana přišel o zpětné zrcátko. Jeli jsme tenkrát v dlouhé koloně a postupně předjížděli pomalu jedoucí kamion se dřevem. Nemohu to popravdě svádět jen na ten kamion a plískanici, došlo k tomu tak trochu i mojí vinou. Když přišla řada s předjížděním na nás, nevšiml jsem si, že nás již bláznivě odzadu předjíždí někdo jiný. 
 
Ten někdo jiný byl doktor práv, předseda advokátní komory a tehdejší kandidát na ministra spravedlnosti. Rozhodl se se svým zbrusu novým žlutým japončíkem předjet v nebezpečném lesním úseku celou tu naší dlouhou kolonu aut a já mu tam na kluzké vozovce náhle vystrčil čumák. Odnesly to zrcátka jak na Formanovi, tak i na japončíkovi. 
 
Po výjezdu z lesa jsme oba zastavili u čerpací stanice a šli obhlédnout škody. U Formana to bylo opravdu jen zrcátko u japončíka navíc pogumované plechy od Formanových ochraných gumových lišt. Dohodli jsme se, že vzhledem k menšímu rozsahu škod, nebudeme volat Policii, vyměnili jsme si navzájem vizitky a rozjeli ke svým domovům. 
 
Poškození služebního vozidla jsem nahlásil šéfovi, sehnal z druhé ruky za pár stovek starší zrcátko a o víkendu za pomocí kamaráda Pavla rozbité zrcátko vyměnili. To doktor práv zajisté musel do servisu a vyšlo ho to tak 10x dráž. Vrtalo mi tehdy hlavou, že tu škodu při svém postavení a vzdělání nechtěl řešit přes Policii.
 
Tím však příběh karambolu na prvním sněhu nekončí. Do týdne jsem se z televize dozvěděl, že kandidatura JUDr. J.P. na ministra spravedlnosti byla stažena. Vyšlo prý najevo, že usedá za volant pod vlivem alkoholu.
 
Proto ta naše dopravní nehoda na prvním sněhu v plískanici a námraze na Kaplicku skončila jen výměnou zrcátek a vizitek. :-) Dodnes ji mám schovanou. -sv-
Vizitku od Japončíka,
který škody nepočítá,
mám schovanou dodnes,
jak to tenkrát vodnes. 
:-)
 
 

—————

Zpět