Cesta do Pekel

03.01.2018 00:03

Poté, co si Uriáš odnesl z krejčovské dílny vydřiducha Košťála, začaly se bezprizórní švadleny pídit kam. Kam se s ním jenom poděl? Vydaly se z hradních uliček do podhradí, obešly pár krčem, ale Košťál nikde. Ani o polívku nezavadily. Až je nezvyklé světlo na druhém břehu řeky Sázavy přilákalo pod skály Šeptouchovské, kde z úpatí skal v místě, kde býval pomník padlých, na Tyršovo nábřeží vycházela silná rudá záře. Za ní zela zlověstná černá díra do útrob Šeptouchova. Ve filmařském sněhu na chodníčku k bývalému pomníku se rýsovaly pouze dvě šlápoty. Jedna odpovídala lidské botě velikosti 43-44 a druhá koňskému kopytu. Švadleny se vstoupit do brány pekelné neodvažovaly, i když tam díky šestému přikázání měly mnohé už dávno namířeno. Když se ohnivá brána během půlhodinky sama uzavřela, vrátily se švadlenky zpět do dílny, zapálily svíčku za duši svého vydřiducha a začaly se dohadovat, co ten úkaz pod Šeptouchovem měl vlastně znamenat. Možnosti byly podle nich tři:

  • cesta do Pekel - kudy si Uriáš odnesl Košťála
  • cesta do Pekel - kudy se vydali ledečtí hokejisté - viz zde
  • cesta do útrob Šeptouchova za Hátou Šeptouchovskou

Ženský, jak už to v ženském kolektivu bývá, se nedokázaly shodnout ani na jedné, a tak se vydaly začerstva do Pivovarského údolí, za mistrem Langem, znalcem ledečského krasu, který je ujistil, že pod Šeptouchovem se žádná jeskyně ani Peklo nenachází. Že to budou určitě zase nějaké fantasmagórie toho důchodce z Vysočiny, který po internetu ze své kuči plive svoje jedy na Perlu Posázaví. Nicméně existenci nějakých neobjevených chodeb vedoucích přes areál Svazarmu, ulici J. Wolkera do Čertových děr u nádrže Švihov nevyloučil. 

Tak nevím, já bych se, po svých zkušenostech spíše přikláněl k variantě třetí, ale co by měl Košťál s Hátou společného, nevím. 

Do ženský nevidíš, 
přes sedm otvorů,
 bereš si anděla, 
opouštíš potvoru, 
anděla s zářivou
hvězdičkou na čele,
potvoru bezcitnou
a nepřítele!

napsal jsem a zpíval si kdysi. Pokušitel Uriáš, ten je u nich jasný, ten k nim pasuje, ale opelichaný mistr provozní, to je mi divný. To rozum nebere!? :-) -sv-

—————

Zpět