Budíček o páté

28.10.2016 12:56

Štěkot mého psa ještě za šera se rozezněl seknicí, až mě před pátou ranní probudil.

"Co se to děje, Falco? Někdo nám snad chodí po zahradě? Že by zase partyzáni?" Přes setmělou zahradu mi oknem do seknice problikávají výstražná světla doprovázená lomozem a tůrováním nákladního auta. "Aha, popeleláři," řekl jsem a vyběhl na dvorek jen tak naboso v pyžamovém triku a trenýrkách vyvézt svoji popelnici za bránku.

"Tak oni pracují i o státním svátku? To by taky měli dostat medajli. To jsem z toho janek," řekl jsem si v duchu a šel zahnat Falca do chalupy, aby už přestal štěkat. Za chvíli si to popelářské auto couvalo k nám do ulice, kde na ně čekávají čtyři popelnice.

"Cože dneska vyrazili tak brzy? Vždyť ještě není ani pět hodin! Jo, on je stále ještě letní čas! Tak to je pro ně vlastně šest hodin! Tak to jo, to já jdu ještě spát! A ty Falco taky, koukej zalézt na svoje místečko a chrápej. Já ještě mrknu na web, pustím nám radio a jdu si taky lehnout. No ještě bych se mohl předtím taky nasnídat a vzít si léky," řekl jsem si a během čtvrthodinky jsem byl už zase v pelechu.

"Stejně je to zajímavě," rozumoval jsem v posteli, "prodavačky na státní svátek nesmějí prodávat a popeláři od časného rána sváží odpadky? Kdyby jim to zákon ukládal ve větších městech, to bych ještě pochopil, ale v osadě s třicítkou čísel popisných? To nechápu. Ono v těch našich zákonech toho nechápu víc, samá novela, samý přílepek. Zákon má být stručný, jasný a účinný. Dvě desítky paragrafů by měly stačit a ne jako nový občanský zákoník, který má pargrafů na tři tisíce. To pak neznalost zákona by měla omlouvat. Vždyť se v tom nejde vyznat! Anebo protikuřácký zákon - vždyť by stačilo vyhlásit: Kouření zakázáno! Ale to je samá výjimka, samé obcházení zákazu, samá vyčůranost!"

Po zralé ranní úvaze jsem to raději hodil za hlavu. Načechral si polštář, otočil se na levý bok a státní svátek - nesvátek jsem v klidu usínal. Z rádia se mě sice ještě moderátor Ondřej Kepka několikrát různými narážkami na dnešní hradní slavnost snažil z usínání vytrhnout, ale já ne něj nedbal, vím o tom svý! Ať si trhnou nohou, že Jiří? :-) -sv-    

—————

Zpět