Bezpalcové story II

30.11.2018 12:55

 

O den později je všemu jinak! 

Moji kolegové Pepino a Olda jsou bez prstů a nejmladšímu Petrovi lékaři oznámili, že skončí bez nohy!

Olda (52) střídal ve středu na operačním sále Pepina (64). Zatímco Pepinovi zřejmě odebrali "pouze" palec a sousední prst, Oldovi amputovali na pravé noze prsty všechny i s částí chodidla! Dnes po ránu ho navíc vezli bez varování na cévní vyšetření nohou, aby případně zprůchodněním cév zvýšili možnost zhojení amputovaného chodidla. Nadával, zlobil se, bránil se tomu, ale co mu zbývalo? Doma má manželku na vozíku a rozestavěný barák!

O Pepinovi žádné informace nemám. Přestěhovali ho od nás ještě před operací na jiné oddělení. Ten má ale jistotu svého důchodu a svých nejbližších.

Nejhůře dopadl samotář Petr (46). Vzhledem ke své váze nemohl být operovaný v okresní nemocnici, ale musel být převezen do krajské, kde jsou na dvousetkilové pacienty vybaveni. Jenže hned druhý den po amputaci palce ho vrátili zpět do té okresní. A dnes ráno mu přednosta oddělení oznámil, že ze svých třicetiletých zkušeností soudí, že jeho nohu nepůjde zachránit a že ho čeká amputace celé nohy až nad bércovým vředem, tedy pod kolenem! Na takovou operaci dvousetkilového pacienta není okresní nemocnice vybavena, a proto mu navrhuje, že ho nechá přesunout do jiné nemocnice, kam místem bydliště patří. Petr odmítal, bránil se, chtěl okamžitě odejít o berlích na "svou" ubytovnu, nebo do krajské nemocnice, plakal zoufalstvím. Nemá totiž nikoho, kdo by s ním ten nešťastný úděl sdílel. 

Zatím se dohodl s lékaři, že ho budou dál léčit v okresní nemocnici, ale v případě naplnění té nemilosrdné prognózy, nebude mít na vybranou. Bude odeslán sanitou do spádové nemocnice, kde nikoho nezná! Až tam ho dohnalo zranění drobnou kovovou sponou ze sešívačky, která se potkala s jeho palcem v pracovní botě!

A já? Byl jsem to páteční ráno propuštěn do domácí péče, o kterou se postará moje dcera Štěpánka. Sestřičkám jsem rozdal 9 kornoutů se směsí ořechových plodů v čokoládě, každý kornout jsem označil jměnem či charakteristikou sestřičky. Chutnalo jim a líbilo se to. :-)

Prsty mám sice všechny, ale vyhráno dosud nemám. Hrůza, co se to kolem nás děje! -sv-

—————

Zpět