Autoportréty od autodidakta

10.07.2018 08:48

Jako správný vesnický autodidakt (samouk) jsem kolem roku 1972 vytvořil řadu svých autoportrétů. Odvahu a peníze na pořádnou modelku jsem tenkrát jako chudý študák bohužel neměl a kdoví, jak by to s ní a s tím malováním tenkrát vůbec dopadlo. Zda bych si nenašel jiného koníčka. :-) A tak jsem si jako model musel vystačit sám. 

Kreslil jsem a maloval podle fotografií, zrcadla i zpaměti. Vyzkoušel jsem si na svém ksichtu různé techniky, to nebyl žádný narcismus či zahledění do sebe. Moje maminka, když ty autoportréty uviděla, tak se strachovala, abych si neuřizl ucho! :-)

Podobizen jsem jinak nakreslil spousty. Hlavně dětí svých kamarádů a spolupracovníků. Ty však nemám k dspozici, neboť jsem je rozdal. Vlastně i portréty svých dětí a taky jejich maminek. Z těch mi sice zbylo pár kopií, ale ne příliš kvalitních. Takže zůstaneme raději u těch autoportrétů. 

Skicák s těmi výtvory se dochoval až do současné doby, tak jsem vám z něho naskenoval několik podobizen včetně kresby od tehdy ještě malého synovce Martina, který mě zvěčnil jako 4letý po svém. Jak on to tehdy viděl. Stojím asi u stojanu se štětcem a tubou barvy v ruce, což je důkazem toho, že si nic nevymýšlím. Synovce moje počínání natolik ovlivnilo, že se později občas malování věnoval též, stejně jako moje dcery Renata a Štěpánka, kterým jsem také posloužil za model. :-) Viz poslední dvě "podobizny".

Ne nadarmo se říká, že jablka nepadají daleko od stromu. A platí to i pro vrbu. -sv- 

             

  Kresba tužkou - formát A4                           Lavírovaná kresba perem - formát A4

  

  Kresba uhlem - formát A4                              Kresba uhlem - formát A4

  

  Kolorovaná kresba tužkou - formát A4        Kresba pastelem - formát A4

 Karikatura od dcery Renaty (39) 2018          Podobizna od dcery Štěpánky (10) 2006

Některé své autoportréty kreslené hlinkou jsem před dvěma měsíci také zobrazil zde.

Podle pěšinky ve vlasech lze rozpoznat, odkud se na vás moje tvář dívá. První dvě z fotografie, další čtyři ze zrcadla, Štěpánka mi nakreslila pěšinku správně vlevo tak, jak mě den co den vídala, i šířka krku "odpovídá", kdežto u nejčerstvější karikatury od Renaty už není po pěšince a krku ani památky. :-) A Martin? Ten ve mě viděl Marťana!

—————

Zpět