9 dní do voleb

26.09.2018 00:26

Do komunálních voleb zbývá 9 dní a mně se minulý týden do rukou dostaly volební materiály tří volebních stran zveřejněné zřejmě v Ledečském zpravodaji. Řeknu vám: 

Nestačil jsem valit oči!

Překvapilo mě hlavně, kdo si ještě troufá kandidovat a pak taky kdo už nekandiduje. Postřehl jsem, že z dosluhujícího zastupitelstva již nekandiduje nejmladší zastupitel za SNK Petr Ševců a pak také dva veteráni za KSČM Stanislav Čuban a Karel Šrámek. Nepátral jsem po důvodech a nebudu ani spekulovat proč. Jen konstatuji, že ze současného zastupitelstva svůj mandát nebudou obhajovat jen tři jmenovaní.

I když, jen tři? Zvoleni původně byli i další tři. V minulých volbách v roce 2014 získali mandát za ČSSD Doležal a Trpišovský a za Zelené Ing. Stránský. Doležal rezignoval ihned po volbách a uvolnit tak místo v zastupitelstvu Vaňkovi, Trpišovský rezignoval po 4 měsících v únoru 2015 a v zastupitelstvu ho nahradil Píbil a jako třetí v pořadí rezignoval po 18 měsících Stránský a za něj nastoupil do zastupitelstva Mgr. Simandl. Pouze Stránskému jsem to věřil, že rezignuje z rodinných důvodů. 

Pak jsem také zaznamenal, že letos se na zelené kandidátce již nevyskytuje jméno kontraverzního Petra Fialy. Na kandidátce Zelená pro Ledeč ho pouze vizáží připomíná jeho sestra.

Když se podíváme dále do historie, tak na přepouštění mandátů byli kadeti lidovci. Ve volbách v roce 1994 byla za KDU-ČSL zvolena paní Geherová, která se svého mandátu vzdala ve prospěch prvního náhradníka Ing. Slavíčka, a ten se pak stal místostarostou! Podobná rošáda nastala ještě v roce 2006, kdy zvolená zastupitelka KDU-ČSL Marie Čuchalová po pár měsících rezignovala. Vyzval jsem tehdy z pozice starosty prvního náhradníka Ing. Ivana, dokonce jsme mu předal i dekret zastupitele, aby to nemohl tak snadno odmítnout, ale Láďa tehdy obratem rezignoval a tak se do zastupitelstva dostal druhý náhradník Poborský. Na funkci místostarosty však už nedosáhl. To jsem si pohlídal.

No a ty poslední rošády jsem vám popsal hned v úvodu. 

A tak mě napadá, že trojice jmen na špici současné kandidátky socanů svádí k myšlence další připravené rošády. Ta by však mohla nastat jen v případě, že by jejich nesmyslné Destero zabralo. Což, doufám, nehrozí. 

A kdo mě překapil, že ještě kandiduje? Samozřejmě je to dvojice jmen Doležal a Vaněk. Hlavně proto, co za svého působení na radnici způsobili. A pak taky mí kolegové z devadesátých let, kteří kandidují od roku 1990 nepřetržitě t.j. po osmé! Tedy už 28 let!! Jsou to Janák, Palán, Urban a snad i Rudl. A pak taky Poborský a možná i někdo další z komunistů. Napadá mě Taťána, ale tu mám rád a zdravím. :-)  

Ne, že bych proti třem pánům z nich něco měl, ale myslím, že už bylo dávno na čase toho zanechat. Jmenné seznamy všech kandidátů z dob komunálního pravěku nejsou na serveru volby.cz k dispozici, tak pátrám jen ve své paměti, i když paní Holubová v Knoflíkářích říkala:

"Tak už nic neřeš, nepřepínej a hlavně - po ničem nepátrej. Ty buď rád, že seš!"

A pak si někdo řekne: 

Budu volit kandidátku č.1 a vy nebudete stačit valit oči, co nastane! :-( 

A já pak taky! -sv- 

—————

Zpět