Fejeton 2+1 (2 vlci a 1 ovce)

18.02.2016 00:01

„Demokracie je systém, kde 2 vlci a 1 ovce hlasují, co bude k večeři." Benjamin Franklin

Pro ovci jistě nezáviděníhodná situace, pro vlky jasná věc. Ale demokracie jako systém se tím dostala do slepé uličky, která nemůže skončit jinak, než rvačkou vlčáků. Do slepé uličky totiž směřovala od chvíle, kdy po volbách dostali mandát dva vlci a pouze jedna ovce. Ta se sice mohla snažit s vlky vyjíti tím, že bude s nimi výti, ale její Béé nemohlo nikdy ladit s vlčím Aúúú.

Ovci nezbývalo nic jiného, než začít dělat obstrukce, anebo mít od počátku hlasování bobky. Naštěstí demokratický systém se proti takovým situacím brání větší kvótou volených zástupců a kalkulem, že se do jejich sboru dostane spíše beran než ovce. Pořádný beran si pak dokáže poradit i se dvěma vlky.

 Benjamin Franklin byl nejen spisovatel a politik, zakladatel americké demokratické kultury, ale také vynálezce hromosvodu, kde se však o toto prvenství pere s naším Prokopem Divišem. Nevím, zda o prvenství někdy hlasovali, nicméně Franklin na ten hromosvod přišel o rok dřív, Diviš ho zase uzemnil, dokumentoval a pojmenoval "povětrnostní mašinou".

A tak by to mělo být i v demokracii. Měl by se vždy nalézt ve sboru zastupitelů někdo, kdo dokáže výboje vlků uzemnit a také někdo, kdo podobná příkoří dokumentuje. Není-li tomu tak, pak jenom vytí s vlky nepomáhá a vede jen k záhubě ovce i obce a ovoce nenese žádné.  

O tom se mohli přesvědčit všici ovčané Perly Posázaví v době oranžového temna.   -sv-

 

—————

Zpět