16000 černých duší

04.02.2018 00:04
V pátek večer mě zaujala zpráva ČT24, že Stát platí přes 16 tisíc „prázdných" míst. Na webu ČT24 se o tom píše toto:
Vláda letos nezruší víc než 16 tisíc neobsazených pracovních míst ve státní správě. Reálné je to podle ministryně financí v demisi Aleny Schillerové nejdříve za dva roky. K jejich zrušení přitom už před Vánocemi vyzval premiér v demisi Andrej Babiš. Ročně vláda za neobsazená místa ve státní správě zaplatí šest miliard korun. Resorty totiž peníze na tyto pozice dostanou, a když je neobsadí, peníze si nechají. 
Celý článek si můžete přečíst zde.
 
Po přečtení této zprávy jsem si vzpomněl na rozhovor redaktorky TN.cz s Františkem Ringo Čechem v pořadu Vaše téma z 13.4.2016, který jsem pro vás taky vyhledal zde. Ringo tam mimo jiné říká:
Já jsem proti politickýmu systému, kterej tady je. Já jsem pro většinový politický systém. My tady řešíme furt koalice. V každým blbým městě už se dneska hádají nebo už se nemůžou těšit, jak to budou rozebírat si ty pozemky, to všechno a jak budou hrabat koalice. Jaká koalice? Jedna strana vyhraje, ta bude všechno řídit a bude i za všechno zodpovědná. Když se jí nebude dařit, do háje s ní. Takhle je to v Anglii, jo. Takže to tady ne.
Stranickej život nedovoluje k proniknutí kvality, protože já jsem to zažil. Zažil jsem od rozdělování lístků na tý místní organizaci, až teda po vysokou politiku, a můžu říct, že ... No pořád ti lidi vám pomáhaji, voleji vás na krajskou konferenci, voleji vás na nominační konferenci, voleji vás všude a ty lidi, ta skupina, která vás volí a o jejiž kvalitě nemůžete mluvit, pak musí bejt ňák odměněná. To znamená, když socani, (já jsem nezažil vítězství, já jsem zažil jenom, když jsme byli v opozici, já když byla Strakovka, jsem už seděl doma) tak do tý Strakovky nabrali i za odměnu všechny tydlety lidi, co byli. A to já tam jdu po chodbě a vidím, tady je ten, támhle ten je z Vršovic, ten je z Břeclavi, lidi bez kvalifikace, jejich jedinej průkaz byla ta stranická legitimace. A s tím se, buhužel, nedá nic dělat.
Nejen František Ringo Čech to zažil. Mám podobnou zkušenost. I v Perle Posázaví se takto "odměňovalo". Abych někoho neurazil, tak řeknu jen, že i mým příbuzným byly učiněny nabídky do sekretariátu na ministerstvo či na manažérku krajského sociálního projektu EU. Obě sice kvalifikaci měly, ale naštěstí z toho v obou případech nakonec sešlo. Mě osobně předtím nabídli přednostu okresního úřadu před jeho rozpuštěním a pak taky tajemníka městského úřadu. To mám i písemně. Oboje jsem odmítl. Prostě jsme se nezapletli a nebyli pak vydíratelní. Naštěstí! 
 
Jak říká Ringo:  "Stranickej život nedovoluje k proniknutí kvality."
 
A ministerskej život potřebuje platy černých duší na odměny. -sv-

—————

Zpět